Byta karriär – här är jobben för 2017

yrken att satsa på för 2017

Det var den forne statsministern Fredrik Reinfeldt som menade att vi svenskar kanske borde fundera på möjligheterna att ha flera karriärer i arbetslivet. Om du känner att det vore en idé att prova på något nytt, antingen för att få en chans att höja lönen och få mer pengar varje månad, eller bara för att få en ny utmaning, är det viktigt att du har lite koll på arbetsmarknaden.

Arbetsfömedlingen har i den senaste utgåvan av den årliga rapporten ”Här finns jobben” nu presenterat hur arbetsmarknaden ser ut för 2016 och 2017. I inledningen skrivs att tillväxten av nya jobb är urstark generellt, men att det samtidigt råder akut brist på arbetskraft inom ett antal specifika yrken.

Lättast att få jobb inom vård och bygg

Det är sektorerna vård respektive bygg som verkligen står ut från mängden vid en snabbtitt i Arbetsförmedlingens rapport. Bristen på vårdpersonal är på många håll i landet helt akut och det finns ett skriande behov av både sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, medicinska sekreterare och distriktssköterskor. Bristen på utbildad arbetskraft inom bygg och anläggning är också stor. Här efterfrågas såväl ingenjörer som murare, plattsättare, betongarbetare, murare, med flera yrken.

En tredje sektor där arbetsgivare inom både det privata och det offentliga skriker efter personal är utbildning. Det saknas lärare för alla åldersgrupper, med en liten extra tyngdpunkt på förskollärare och gymnasielärare.

En fjärde sektor är IT och yrket som står högst i kurs är IT-arkitekt. Datastödsystemen blir större och mer komplicerade, och det finns en brist på kompetens inom IT-system. Det finns också ett mer eller mindre tydligt behov av konsulter, programmerare och projektledare inom IT.

Enligt Arbetsförmedlingen är bristen på arbetskraft som tydligast inom ställningar som kräver högskoleutbildning. Samtidigt finns ett stort behov av arbetskraft inom ett antal specifika yrken vars utbildning kan ske i gymnasieskolan. Bland dessa märks till exempel kockar, målare, anläggningsarbetare och undersköterskor. Den som väljer att utbilda sig via ett typiskt praktiskt utbildningsprogram på gymnasiet kan därför räkna med att chansen att få jobb är stor.

Mättat inom media och design

I den andra delen av skalan hittar vi yrken som har med media, design och kultur att göra. Arbetsmarknaden är mycket tuff för den som vill ge sig på en karriär inom ljud, bild eller text. Yrken för vilka arbetsgivarna är nöjda inkluderar bibliotekarier, journalister och grafiska designers.

Bristyrken – hela listan

Arbetsförmedlingen specificerar alla yrken där konkurrensen om jobben är som minst och hela myndighetens lista följer nedan. Yrkena är listade utan inbördes ordning.

Vårdyrken
Sjuksköterska (röntgen, operation, akutsjukvård, med flera)
Läkarsekreterare
Socialsekreterare
Läkare
Undersköterska

Utbildning
Gymnasielärare
Förskollärare
Specialpedagoger

Bygg
Civilingenjör inom bygg och anläggning
VVS-ingenjör
Golvläggare
Murare
Plattsättare
Byggnadsplåtslagare
Betongarbetare
Målare
med flera

Övrigt
IT-arkitekt
Bilmekaniker
Lastbilsmekaniker
Kockar