Nu kommer premiepensionen

Spargris

Din intjänade premiepension för förra året kommer att sättas in på ditt PPM-konto i dagarna. Det är totalt 39,5 miljarder kronor som ska betalas ut och snittinsättningen är 7040 kr.

Premiepensionen är en av de fyra delar som kan bygga upp din pension. Den kompletterar den allmänna pensionen samt eventuell tjänstepension och individuellt pensionssparande. Varje månad avsätts 2,5 procent (2017) av din månadslön och andra inkomster till premiepension och totalbeloppet betalas sedan ut i december varje år. Sett till hela ”pensionskakan” är premiepensionsbeloppet litet. Den årliga avsättningen till pension är nämligen 18,5%, men viktigt att notera är att vi själva kan påverka avkastningen på premiepensionen. Med bra fondval över tid kan denna del av pensionen ge stora extrainkomster under pensionsåldern.

Tre saker att fundera på

Många av oss är mindre intresserade av att titta närmare både på det belopp som sätts in och hur det placeras. Det är dock en god idé att göra det eftersom det kan göra pensionärslivet lite mer behagligt. Med rätt val kan PPM-pengarna till och med ge en rejäl guldkant på tillvaron efter att du har gått i pension. Det finns tre saker du kan fundera på lite extra nu när 2016 års PPM-pengar trillar in.

1. Insättningen fördelas enligt befintliga val

När staten gör insättningen av dina PPM-pengar kommer medlen automatiskt att fördelas enligt befintliga val. Det är därför bra att se över vilka val du har gjort tidigare. Har dina valda fonder gett förväntad avkastning eller har utfallet blivit bättre/sämre? Jämför gärna med börsutvecklingen som helhet, alternativt branschindex i det fall fonderna är lite mer specialiserade. Behöver du göra några ändringar eller är du nöjd?

När du gör dina jämförelser, titta gärna extra noga på fondernas avgifter. Över tid spelar avgifterna mycket stor roll för avkastningen och även enstaka tiondelar kan göra stor skillnad. Det är på Pensionsmyndigheten.se som du hittar ingångarna för att se över din premiepension. Sajten har ett mycket pedagogiskt upplägg så även du som har begränsad kunskap kan ganska enkelt göra jämförelser och eventuellt byta fonder.

2. Om du inte gör ett val placeras pengarna i ”Soffan”

När PPM-systemet infördes, förstod regering och riksdag att alla medborgare nog inte skulle orka eller vilja göra egna fondval. Därför skapades fonden AP7 Såfa – en fond som populärt kallas ”Soffan”. Den här fonden är faktiskt mycket bra och den har gett en avkastning som vida överstiger vad många av (de dyrare) alternativen har gett över tid. AP7 Såfa är en renodlad aktiefond, men det finns också alternativ som har inslag av räntor. Om du har långt kvar till pensionen kan du tryggt låta PPM-pengarna gå in i AP7 Såfa. Om du har lite kortare tid kvar innan pension kan du kanske fundera på att placera pengarna i lite tryggare alternativ.

3. Förvalta själv – ge inte uppdraget till pensionsrådgivare

PPM-förvaltning innebär att du ger en pensionsrådgivare i ansvar att placera dina PPM-pengar. Det är en lösning som kanske kan låta lockande, men det finns egentligen bara nackdelar med att leja bort uppdraget att placera pengarna. För det första tar rådgivarna ut avgifter för sin förvaltning. Dessa avgifter är i tillägg till fondernas egna avgifter. För det andra har det visat sig att majoriteten av rådgivarna faktiskt underpresterar. Att flera av rådgivarna har visat sig driva sina verksamheter med allt annat än pensionsspararnas intressen för ögonen (Falcon Funds, Allra, med flera) är en annan sak att nämna i sammanhanget.