Boende, mat och transport – dessa är de tre största utgifterna för de allra flesta. Utgifterna för boendet är svåra att påverka, men att skära i transportkostnaderna är inte omöjligt. Det är dock för utgifterna för mat som det finns mest pengar att spara. Oavsett om du har ett singelhushåll eller har en stor familj finns tusenlappar att spara varje år. Här är några snabba tips på hur du enkelt kan spara tusenlappar på matinköpen.
Minska svinnet
Blir kompostpåsen full varje dag? Behöver du slänga mat från kylen då och då? När du slänger mat slänger du i praktiken bort pengar och detta så kallade matsvinn kan motsvara många tusenlappar årligen. Enligt uppskattningar från Naturvårdsverket slänger svenska folket i snitt faktiskt närmare en miljon ton livsmedel i soporna varje år. Det kan givetvis översättas till hisnande kostnader.
Om du vill minska hushållets matsvinn och därigenom spara pengar finns tre saker du kan tänka på, nämligen:
1. Planera inköpen bättre
2. Planera matlagningen bättre
3. Inte slänga mat bara för att bäst före-datumet har gått ut.
Den avgjort viktigaste faktorn är att planera inköpen på ett bättre sätt. Gör upp veckoscheman för vad som ska ätas och vad som ska inhandlas. Utforska dessutom kylen och frysen med jämna mellanrum så att du inte köper dubbletter av vanliga livsmedel.
Matlådor
I stället för att slänga överbliven mat från exempelvis en middag, se till att stoppa maten i en låda och stoppa den i kylen eller frysen. Blir det mycket mat över kan du äta middagen till lunch på jobbet nästa dag.
Ser du till att alltid ta med matlåda till jobbet i stället för att äta ute på lunchen, kan du faktiskt spara riktigt stora pengar. En lunch ute på stan, hur trevlig den än må vara, kostar nämligen upp emot 100 kr.
Skippa godis och snacks
Godis och snacks är en riktig pengatjuv i många hushåll. Samtidigt är det inte många som tänker på vad fredagsmyset och lördagsgodiset egentligen kostar. Anledningen till det är att utgifterna så att säga blandas med de allmänna matkostnaderna.
I snitt köper varje svensk godis och snacks för omkring 40 kr per vecka, detta enligt statistik från SCB. 40 kr per vecka blir över 2000 kr per år, och om hushållet består av en handfull personer blir totalkostnaden för de tomma kalorierna upp emot 10 000 kr. Visst är det just ”mys” att kunna äta lite chips och några Polly-kolor när arbetsveckan är över, men när du ser hur stora pengar det blir på ett år kanske du börjar hålla lite hårdare i pengarna.
Så mycket kan du spara totalt
Genom bättre planering, att undvika att äta lunch ute och att slopa eller åtminstone dra ner på godis och snacks kan du spara åtskilliga tusenlappar per år. Vi kan åskådliggöra detta med ett exempel.
Du bor tillsammans med en partner och era två barn. Varje vecka slänger ni fullt tjänlig mat för omkring 200 kr. Både du och din partner äter lunch ute två gånger per vecka och ni köper godis och snacks för omkring 200 kr i veckan. Utifrån dessa förutsättningar blir era onödiga utgifter de följande.
Matsvinn: Omkring 10 000 kr
Utelunch: Omkring 15 000 kr (fyra uteluncher à 40 veckor)
Snacks: Omkring 10 000 kr
Summerar vi siffrorna får vi totalen 35 000 kr. Det är mycket pengar som i stället kan användas till exempelvis en semesterresa för hela familjen eller för ett sparande för framtiden.