Låna pengar

Att låna pengar är idag väldigt enkelt, det krävs i regel bara en snabb ansökan på nätet för att få låna upp till 400.000 kr. Att låna pengar behöver dock inte vara den rätta åtgärden när man behöver ett extra tillskott. Så om du inte är ute efter att finansiera något så rekommenderar vi att du läser någon annan av våra guider.

Låna pengar med privatlån

Om du behöver en större summa pengar, låt säga 20.000 – 400.000 kr så är privatlån en passande låneform. Ett privatlån kallas i banktermer för blancolån och det innebär att du inte behöver någon säkerhet för lånet. Detta innebär att du kan göra precis vad du vill med pengarna.

Att låna pengar på nätet är många gånger mer fördelaktigt än att gå till banken, delvis för att du får en helt annan översyn över räntor och villkoren för alla lån. Det finns mängder av webbsidor som vägleder och jämför olika lån och dessa bör du använda för att hitta ett passande lån för ditt behov.

Klicka här för att jämföra privatlån och ansöka direkt på nätet.

Smslån och snabblån

Ett snabblån kan vara en snabb och enkel lösning på ett akut likviditetsproblem. Du kan låna allt ifrån 500 kr upp till 10 000 kr med ett snabblån. Återbetalningstiden för de minsta lånen är normalt sett alltid 30 dagar. Lån på större belopp är ofta konstruerade så att du betalar tillbaka lånet över två eller tre månader.

Ansök via sms eller på nätet

I Sverige finns ett 30-tal större aktörer som erbjuder snabblån, sajter som Lånium listar flera av dem på ett enkelt och överskådligt vis. Alla dessa aktörer har mycket smidiga ansökningsprocesser. Hos de flesta långivare behöver du bara välja lånebelopp och låneperiod, fylla i ett formulär och sedan skicka iväg din låneansökan. Hos andra ska du först få en ansökningskod tillsänd din mobiltelefon för att sedan fylla i ett formulär på långivarens webbplats. Det förstnämnda alternativet är smidigast och innebär även att du slipper betala för ansökningsmeddelandet.

Kostnader för ett snabblån

Snabblånen löper med högre ränta än de flesta andra typer av lån. Det har att göra med dels att kostnaderna för lånets administration blir mer betydande än för exempelvis ett bolån eller ett privatlån, eftersom låneperioderna är så korta och lånebeloppen så små, och dels att snabblån är lån utan säkerhet.

Trots att det de flesta långivare inom snabblån erbjuder ungefär samma låneperioder och lånebelopp finns det betydande skillnader när det gäller aktörernas priser. Det finns ganska mycket pengar att spara på att välja ”rätt” långivare. För ett lån på 1000 kr över 30 dagar kan det faktiskt skilja så mycket som 300 kr mellan den billigaste och den dyraste långivaren.

En sak du bör notera är att en del långivare erbjuder ett kostnadsfritt lån till nya kunder. Om du har ett akut likviditetsproblem kan du med fördel vända dig till någon av dessa långivare. Normalt betalar du inte ett öre i räntor och avgifter, men ibland kan en fakturaavgift tillkomma.

Snabblån och smslån kan vara lite förrädiska på så sätt att de vid en första anblick kan verka vara väldigt kostsamma. Det är egentligen inte så konstigt om man uppfattar lånevillkoren som dyra och kostsamma, men så är faktiskt inte fallet. Räntorna som anges är nämligen angivna på årsbasis. Detta ger med andra ord en lite missvisande bild av situationen. Majoriteten av, för att inte till och med säga alla, små krediter som snabblån och smslån har nämligen en löptid, alltså återbetalningstid, vilket gör att räntan inte hinner generera särskilt höga kostnader.

Vidare är det väldigt viktigt att du gör skillnad på nominell och effektiv ränta när du jämför olika lån med varandra. Den nominella räntan är den grundläggande avgiften som långivaren tar för att låna ut pengar. Utöver detta kan det dock tillkomma andra kostnader så som uppläggnings- och / eller aviavgifter. När man lägger ihop den nominella räntan med övriga kringkostnader får man fram den effektiva räntan vilket indikerar på vilken den totala kostnaden kommer bli.

Ta dig inte vatten över huvudet

Att låna pengar innebär att du får en skuld som måste återbetalas. Om du befinner dig i en situation där du känner att du har dåligt med pengar och behöver mer, så är du med all säkerhet i en situation där du inte ska låna pengar, oavsett om det gäller privatlån eller snabblån.

För att stärka din ekonomi och få mer pengar så måste du börja bygga från grunden och sluta att försöka ta genvägar. Lån är en tillfällig lösning som egentligen bara förvärrar din situation om du har dåligt med pengar. Tänk därför extra noga innan du ansöker om någon form av lån.