Spara pengar – metoder för en hållbar sparplan

Det är alltid klokt att lägga undan pengar på regelbunden basis, inte minst för att bygga upp en buffert. Det sägs att var femte hushåll inte har en buffert över huvud taget och en stor del av dem som befinner sig ”mitt i karriären” har faktiskt bara någon eller några månadslöner på sparkontot. Förutom att spara till en buffert kan det även finnas skäl att spara till större utgifter samt resor. Genom ett regelbundet och öronmärkt sparande minskar man då behovet av att låna pengar.

Det är dock inte det enklaste att komma igång med att spara. Här är kommer vi lista tre metoder för en hållbar sparplan som kan hjälpa dig.

Betala till sparkontot först

Det stora misstaget många gör är att fundera på sparande först när alla räkningar och andra utgifter är betalda. Om sparandet ska vara prioriterat måste sparkontot komma först innan du börjar tänka på nöjen, vardagslyx och resor. Ett smart sätt att inte ”glömma bort” sitt sparande är att dra pengar via autogiro så fort lönen kommer in. Detta förutsätter dock att du inte använder några alternativa medel för finansiering. Alltså, har du ett kreditkort som du använder så faller hela idén med det här upplägget. Visserligen påverkas din ekonomi inte direkt av din användning av kreditkortet, men det ger dig möjlighet att spendera pengar som du egentligen inte har råd med. Undvik kreditkort med andra ord och fokusera på sparkontot med andra ord.

Det spelar ingen roll hur lite du sparar

Att spara är en vana och det kan ta lite tid att skapa sig en ny vana. När du precis börjar spara pengar, oavsett mål med sparandet, spelar det egentligen ingen roll hur mycket eller lite du sparar. Huvudsaken är att du kommer igång! Du kan börja med ett belopp som du vet att inte har några problem med att avvara varje månad. När du sedan har vanan inne att sätta av pengar kan du successivt öka beloppet, givetvis förutsatt att din ekonomi tillåter det. För att få en bättre översikt av ditt sparande så kan du dela upp sparandet på olika konton. Skapa sparkonton för resor, nöjen, boende och framtid och fördela pengarna enligt olika tidsperioder. Låt dig ta del av pengarna för nöjen ett visst antal gånger om året och låt pengarna för framtiden ligga kvar – såvida du inte vill placera dem i fonder eller aktier.

Det finns ett gammalt ordspråk som lyder ”Många bäckar små”. Detta ordspråk syftar till att många bäckar tillsammans kan komma att bilda en stor å. Har du för vana att spara lite pengar nu och då så kommer du i framtiden kunna se resultatet av detta i form av en stor buffert. De små bäckarna, alltså de små beloppen du för jämnan lägger till ditt sparkonto, har på så sätt bildat den här stora ån, vilket då blir symbolen för sparkontot.

Gör en budget för att se hur mycket du kan spara

En budget är en förteckning över alla dina inkomster och utgifter. Genom att göra en detaljerad budget ser du exakt hur mycket pengar som kommer in och vad pengarna går till. Du kan då enkelt se om det finns några utgifter som du lika gärna kunde sluta med för att i stället frigöra pengar till sparande. Det smidigaste och enklaste sättet att göra en budget är genom att utgå från den senaste månadens utgifter. Ta fram ett kontoutdrag från banken avseende den senaste månaden och se till vilka inkomster och utgifter du har haft. På så sätt får du en överblick över hur en typisk månad kan se ut. Utifrån detta kan du sedan se vilka utgifter som är onödiga och på så sätt försöka skära ner på dem. När du fastställt vilka utgifter som faktiskt är nödvändiga under månaden som t.ex. hyra, mat, abonnemangsavgifter etc. så ser du hur mycket du har över i slutet av månaden. Denna marginal bör således prioriteras som sparande. Om det dessutom skulle det vara så att du råkar ha oväntade utgifter så vet du att du har råd med det.

Snabbare tillväxt

Att spara pengar är alltid bra och det ger en extra trygghet i vardagen. Men om du vill få en stark tillväxt av pengar på ditt konto så är inte ett vanligt banksparande det bästa alternativet. Genom att investera pengar smart så kan du få en betydligt större tillväxt, många gånger större än om du sätter in pengarna på ett bankkonto.

De senaste åren har räntan varit så låg att vissa banker till och med tagit betalt eller givit 0% i ränta för sparande. Detta ger dig ännu större anledning att i stället titta på att investera pengarna i andra alternativ. Du kan däremot hitta bra sparkonton på Sparapengar.com om du vill ha ett tryggt sparande.

Läs även våra spartips