Spara eller låna pengar – situationen avgör

Om du vill eller behöver köpa något kan du antingen använda sparade pengar eller låna ett belopp som helt eller delvis täcker köpet. Vilket alternativ du bör välja beror på vilken ekonomisk situation du befinner dig i, hur mycket pengar du behöver lägga ut samt vilken tidshorisont du har.

Om du är i en lite sämre ekonomisk situation och har ett trängande behov av att göra ett inköp eller betala en större räkning kan det i många fall vara nödvändigt att ta ett lån. För detta ändamål kan du ta antingen ett privatlån eller ett så kallat smslån. Du bör vara mycket försiktig med att ta smslån, eftersom återbetalningstiden är mycket kort och kostnaderna är procentuellt mycket höga.

Att låna med privatlån

För privatlån är räntor och avgifter alltid betydligt lägre, men samtidigt är kraven på dig på låntagare lite högre. Storleken på det belopp du ska ut med är till stor del dimensionerande för vilket lån du ska ta. Med ett smslån kan du låna upp till 10 000 kr hos vissa långivare. Med ett privatlån kan du låna upp till 400 000 kr. Innan du klickar in din låneansökan på nätet, vilket är snabbt och lätt, ska du först tänka igenom ditt behov av pengar och hur viktigt det är att ta ett lån till just det du funderar på. Om du därefter kommit fram till att gå vidare ska du först se till att se och jämföra vilka lånegivare som kan ge dig bäst villkor och räntor.

Att låna med snabblån

Snabblån är den i särklass smidigaste låneformen där du snabbt kan låna en mindre summa pengar. Vissa långivare erbjuder maxbelopp på upp till 5000 kr men det finns flera som erbjuder maxbelopp på mellan 20.000 till 40.000 kr. Snabblån ska dock ses som en tillfällig lösning då du behöver ett extra tillskott av pengar.

Det finns några få billiga snabblån som också har förmånliga villkor, men överlag så kan du räkna med att ett snabblån alltid är dyrare än vilket annat privatlån som helst. Tänk därför på att aldrig låna mer än du behöver med ett snabblån.

Spara om det är möjligt

Har du i stället möjlighet att skjuta upp ditt utlägg kan du med fördel försöka spara ihop till köpesumman. Ett alternativ är att använda både sparade pengar samt pengar som du lånar. Tidsaspekten är viktigt i det här sammanhanget. För exempelvis ett större inköp eller en investering i ditt boende, som inte på något sätt är akut, bör du starkt fundera på att spara ihop pengarna.

Tidsaspekten är viktig även i ett lite mer teoretiskt resonemang. När du lånar pengar betalar du ränta från första dagen. När du sparar pengar får du i stället ränta från första dagen. Genom att spara pengar över en lite längre tid blir den faktiska köpesumman i realiteten lägre än om du lånar till köpet.