Sänk dina månadskostnader genom att samla dina lån

Om man har många småkrediter kan det ofta löna sig rejält att ta ett större lån istället och betala av alla småkrediterna. Detta brukar kallas för att man samlar sina lån. En förutsättning för att man ska kunna sänka sin månadskostnad på detta vis är att man blir beviljad ett tillräckligt stort lån med någorlunda bra villkor. Samlalån.se gör det enkelt att jämföra olika lån och hitta ett som erbjuder dig låg ränta och bra villkor.

Det finns flera anledningar till att man vanligen kan sänka sina månadskostnader markant genom att samla sina lån. Här nedanför tittar vi på några av de viktigaste.

Betala färre aviavgifter

räntaOm du har tio små krediter att betala av på varje månad har du förmodligen också tio aviavgifter att betala. De kan verka små, men när man lägger ihop dem blir det stora belopp.

Exempel: Du har 5 aviavgifter á 15 kr styck varje månad och 5 aviavgifter á 25 kr styck varje månad.

5 x 15 kr x 12 = 900 kr

5 x 25 kr x 12 = 1500 kr

900 kr + 1500 kr = 2400 kr

Under ett år betalar du alltså 2400 kr kronor i aviavgifter. Om du samlar ditt lån och får ned det till en enda aviavgift på 25 kronor varje månad minskar din kostnad för aviavgifter ned till 300 kronor. Du får alltså 2100 kronor över som du kan använda för att amortera ned ditt lån istället för att lägga på aviavgifter.

Förläng lånetiden

Att ta väldigt kortfristiga lån kan snabbt bli ett växande problem, eftersom man helt enkelt inte lyckas betala tillbaka de där 30-dagarslånen, 60-dagarslånen och 90-dagarslånen i tid. När man misslyckas börjar de kosta extra i form av påminnelseavgifter, dröjsmålsränta, inkassoavgift, med mera. Man hamnar lätt i en nedåtgående spiral.

förlängAtt samla sina lån kan vara en metod för att bryta den här spiralen. Man tar ett större lån och ser till att det löper på längre tid, så att man till exempel har 12 månader eller 24 månader på sig att betala tillbaka. Visserligen kommer man att hålla på och betala av på lånet längre, vilket innebär att man betalar ränta längre, men samtidigt slipper man alla de där extrakostnaderna som uppstår när man inte lyckas betala i tid. I vissa situationer är det helt enkelt bättre att låta återbetalningen ta längre tid, så att man får ned månadsinbetalningen till en summa man alltid lyckas få ihop – även de där månaderna då man har karensdagar, måste köpa medicin, etc.

Sänk räntan

Om du sitter med småkrediter som har väldigt hög nominell ränta blir det ofta mycket lönsamt att byta ut dem mot ett enda stort lån. Kreditkortsskulder och snabblån som man inte har betalat tillbaka i tid är två exempel på krediter som kan ha mycket hög ränta.

En förutsättning för att kunna sänka sina räntekostnader är förstås att det stora lån man tar har lägre ränta än de krediter man redan sitter med.