10 000 snabbt

Alla behöver då och då snabbt få ihop lite extra pengar. Detta kan bero på att man behöver ersätta en dyrare vara i sitt hem eller på att man har fått chansen att köpa något billigt. Här kan du läsa några av våra bästa tips för hur du snabbt kan fixa 10 000 kr.

Sälj saker

Ett bra första steg när du snabbt behöver få ihop 10 000 kronor är att fundera igenom om du äger något du kan sälja. Internet har gjort det lätt att nå ut till potentiella köpare i hela landet, och någon i Haparanda kan enkelt se den där handväskan som någon i Ystad vill sälja. Dels finns det renodlade annonssajter som Blocket och Tradera, dels är det vanligt med försäljning via sociala media, till exempel köp- och säljgrupper på Facebook.

tvOm du vill sälja något på nätet bör du helst ta flera bra bilder på produkten i bra belysning. Om du inte får lägga upp mer än en bild på annonsplatsen, skriv i texten att du har fler bilder på produkten och gärna skickar bilder till den som vill ha.

Ju bättre du beskriver din produkt, både i rubriken och i texten, desto troligare att köpare hittar produkten. I rubriken bör du undvika ord som bara är ”fluff” och inrikta dig på att verkligen få med sådana parametrar som folk söker på. ”Filippa K grå kofta tröja merinoull XS” är en bättre rubrik än ”Jättesnygg tröja från Filippa K säljes”.

Om du inte har tid att själv ordna med försäljningen kan du låta någon annan sälja på kommission (de tar en del av vinsten). Det brukar till exempel gå att lämna in kläder till vintage-butiker, förutsatt att det är kläder som har ett någorlunda högt marknadsvärde. Hur lång tid det tar att skaffa pengar på detta vis varierar förstås.

Om du bor i Stockholm – Uppsala med omnejd finns Sellpy som på kommission ombesörjer försäljning av kläder och prylar online, så att du själv slipper fotografera, lägga upp annonser, hantera potentiella köpare, etcetera. De tar emot saker som har ett förväntat försäljningsvärde på minst 50 kronor.

Pantbanken

Om du har objekt av värde som du helst inte säljer kan pantbanken vara ett alternativ. En annan fördel med pantbanken är att man omedelbart får besked och pengarna i handen – man behöver inte lägga ut en säljannons online och gå och vänta på att någon ska höra av sig.

pantDet finns gott om pantbanker runt om i Sverige och de fungerar alla enligt samma grundprincip. Du har ett föremål som du vill pantsätta. Du besöker pantbanken, eller använder en onlinetjänst. (Det finns idag svenska pantbanker som är mycket aktiva online och erbjuder lån där du skickar in objektet i en särskild påse, så att du inte behöver besöka någon fysisk pantbank.) Pantbanken värderar objektet och berättar hur mycket du får låna, samt ger dig information om ränta, lånetid, etc. Om du accepterar får du pengarna direkt: i handen om du är i en fysisk pantbank eller insatta på ditt bankkonto om du använder en onlinetjänst.

Ditt objekt stannar hos pantbanken som säkerhet för ditt lån. Om du betalar tillbaka ditt lån, inklusive ränta och avgifter, inom lånetiden får du tillbaka ditt objekt. Om du däremot inte betalar tillbaka kommer pantbanken att sälja det. Hos de flesta pantbanker kan man förlänga lånetiden genom att betala den upplupna räntan.

Eftersom du har lämnat en pant för ditt lån kommer pantbanken inte att skicka skulden till Kronofogden, inkasso eller liknande. Du riskerar alltså varken betalningsanmärkningar eller att hamna i en skuldfälla. På grund av detta är pantbanken ofta ett bra alternativ till snabblån för den som behöver skaffa fram 10 000 kronor.

Snabblån

Snabblån är idag tillgängliga både visa SMS och webbsajter. Istället för att välja första bästa långivare man råkar hitta är vår rekommendation att man noga jämför villkoren för att hitta det bästa lånet. Den totala lånekostnaden för att låna 10 000 kronor kan skilja sig enormt mellan olika aktörer. Låna10000.nu är en webbsida som gör det mycket enkelt att jämföra olika lån som låter dig låna 10 000kr.

Lånekostnaden är dock inte det enda du bör titta på, utan du bör även överväga tiden för lånet. Att låna 10 000 kronor på 30 dagar innebär vanligen en lägre lånekostnad än att låna 10 000 kronor på 90 dagar – men bara om man lyckas betala tillbaka i tid. Om man inte betalar tillbaka i tid tillkommer påminnelseavgifter, och skulden kan gå vidare till inkasso eller Kronofogden som lägger på sina avgifter. Dessutom måste man betala dröjsmålsränta. På grund av detta är det ibland bättre att låna 10 000 kronor på lite längre tid. Var ärlig mot dig själv och se objektivt på dina möjligheter att betala tillbaka. För många är 90 dagars lånetid eller till och med 6 månaders lånetid ett bättre val än 30 dagars lånetid, eftersom det ger bättre möjligheter att följa avbetalningsplanen till punkt och pricka och inte dras ned i en malström av nya avgifter och kostnader. Dessutom kan man hos seriösa långivare alltid betala av lånet i förtid om man så önskar.