Spartips

Ett stort antal av den svenska befolkningen har ett flertal fasta avgifter som ska betalas varje månad. När du hamnar i en svår ekonomisk situation måste du ta tillfället att förhandla dina kostnader och hitta nya sätt att minska dina utgifter på.

Mobilabonnemang

För dig som betalar en fast månadsavgift för en relativt ny telefon finns det chans att din mobiloperatör kan erbjuda dig ett annat eller ett tillfälligt och billigare avtal. Om du inte har en fast månadsavgift för din mobil så bör du besöka de flesta mobiloperatörerna och undersöka vilket avtal som passar dig till billigaste pris. Kanske kan du klara dig utan de extra gigabyten eller ringa mindre och istället skicka fler sms. Det finns flera vägar att gå och om det enklaste är att byta till sig ett billigare abonnemang eller att be om en mindre månadsavgift under en tidsbegränsad period.

Vid fast telefoni kan man även här spara in pengar. Behövs verkligen den fasta telefonen eller räcker det med din mobiltelefon? Utvärdera dina telefonräkningar och ta ett beslut om den fasta telefonin är nödvändig eller en onödig utgift.

Resor

De flesta svenskar pendlar dagligen till sina arbeten och aktiverar sig under helgerna genom att åka på utflykter. En stor del av månadskostnaderna går därmed åt pendling med kollektivtrafik och/eller pendling med bil. För att minska summan som går åt pendling månadsvis bör du se åt dina kostnader – var kan du spara in dina pengar? Måste du ta bilen överallt? Kan du samåka med kollegor eller med bekanta från din ort som ska åt samma håll?

Matutgifter

Matkostnaderna kan vara en stor del av dina utgifter och du kan minska dina matkostnader genom ett flertal olika sätt:

  • Gör välplanerade veckomatsedlar där råvarorna passar ihop.
  • Handla inte mat hungrig – det resulterar i spontanköp som ofta inkluderar fler onyttiga alternativ.
  • Prioritera finare och dyrare maträtter med kött och fisk på helgerna.
  • Utnyttja rabatter! Se över vecko- och reklambilagor för att hitta förmånliga rabatter och planera din veckosedel enligt vad som är billigt.

Samla lån

För att spara pengar kan du genom att samla dina lån få en översikt av dina utgifter samtidigt som du får bättre avtal, villkor och räntor. Det är inte svårt att samla sina lån och krediter och de flesta banker och kreditbolag erbjuder bra lösningar där du tryggt kan få en bättre ekonomi.