5 ekonomitips inför sommarens sista tid

Att njuta av en semester är något som alla behöver nu och då. Det kan ta flera månader att planera och den kan vara både dyr och billig. Det viktiga är att du kan vila ut dig och är redo för ytterligare ett år med utmaningar och nya saker som händer. Det är många gånger viktigt att göra en budget för sin semester och inte slösa för mycket pengar på den då det kan vara viktigt att ha en buffert till annat som kan dyka upp.

Det kan vara svårt att gå tillbaka till en livsstil som betyder mer sparande och mindre utgifter men med några korta tips kan det hela bli mycket enklare.

Budget, budget och budget

Det är absolut viktigt att göra en budget för semestern för att veta hur mycket du har att göra av med men det är lika viktigt att ha en budget för när du kommer tillbaka. Kanske har du en som räcker året ut men om så inte är fallet bör du ta tag i det direkt när du kommer tillbaka. Det är dags att börja spara redan nu för nästa semester och för att vara säker på att du inte gör av med för mycket pengar per månad.

Betala tillbaka eventuella lån

Många lånar inför semestern för att verkligen kunna njuta av sin ledighet och det är inget dåligt med det i sig. Det viktiga är dock att tänka på att betala tillbaka lånet i tid. Många gånger är det lån med kort avbetalningstid och det är viktigt att du inte glömmer bort det när du kommer tillbaka från semestern. Detta är speciellt viktigt om du har tagit ett lån som du inte har behövt betala under semestern då du har fått ett par månader utan ränta.

Minnen behöver inte bli dyra

De flesta ta ett antal fotografier när vi är på semester och det är lockande att göra ett stort och flådigt album med alla bilder efter semestern för att visa för nära och kära. Visst är sociala medier populära men det är svårt att slå ett fysiskt album. Det är dock ofta mycket dyrt att göra detta i Sverige. Det kan absolut löna sig att kolla upp vilka alternativ som finns online för att göra album. Många produceras i utlandet och du kan spara en bra slant på att leta efter ett billigare alternativ.

Handla innan semestern

Många gånger är det svårt att ha tid och ork att handla efter att man har kommit hem från en lång semester och det blir lätt att man köper både dyrare och mindre hälsosam mat. Visst kan du inte köpa färska matvaror innan semestern men fyll gärna förrådet med mat som håller sig och laga mat som du kan frysa in och enkelt tina när du kommer hem.

Se över ditt sparande

Det är som sagt många som tar ett lån för att åka på semester och det är helt ok. Men om du vill undvika det till nästa år är det dags att se över ditt sparande redan nu. Gör gärna det en del av din budget och se till att du kan spara undan nog varje månad för den semester du vill ta nästa år. Det blir betydligt billigare för dig istället för att behöva låna.

Man med barn