Ekonomitips inför skolstarten

I mitten av augusti är det åter igen dags för alla skolbarn och studenter, gamla som unga, att traska tillbaka till skolbänken och starta höstterminen 2019. Många är förväntansfulla och spända på vad terminen kommer att bjuda på och man vill gärna vara lite extra snygg och förberedd den första dagen i skolan efter sommarlovet. Det brukar dock gå åt en hel del pengar under sommaren och semestern och privatekonomin är kanske inte alltid den bästa så här års för många svenskar runtom i landet.

Nu ska det handlas nya kläder, skor och material inför skolstarten och det kanske inte alltid är så lätt för alla föräldrar att få det att gå ihop när sommaren är över. Tur är då att det finns alternativ för att ta sig ur den ekonomiska knipan.

Den svenska lånemarknaden är stor och det finns många olika alternativ att välja på om du känner du behöver ta ett lån för att komma i fas med alla utgifter inför skolstarten. Det finns lån för många olika typer av behov. Om du bara är i behov av ett mindre lån upp till 5 000 kronor finns det låneföretag som erbjuder kortare lån men till en ganska hög ränta. Det finns också krediter och större lån som löper över en längre tid med en mer rimlig ränta.

Men det går också att tjäna in extra pengar utan att behöva låna pengar. Arbetsmarknaden har förändrats de senaste åren och det går att hitta smidiga och ganska enkla tillfälliga jobb online eller via olika appar, plattformar och liknande.

Barn startar skolan

Rädda ekonomin efter sommaren

Som förälder har man ett ansvar att skicka iväg sina barn hela och rena till skolan på morgonen med frukost i magen. Det är också viktigt både som barn och vuxen att känna sig fin i sina kläder och för barnen att ha bra material till det nya skolarbetet. Men de flesta vuxna, föräldrar och studenter kan nog känna igen sig i att det ibland kan vara svårt att få alla pusselbitar att gå ihop rent ekonomiskt efter sommaren, för att kunna ge sig själv eller sitt eller sina barn allt som behövs när den nya terminen kör igång.

Om du inte känner att du vill eller kan låna pengar av en bank eller lånebolag för att rädda situationen så finns det också andra alternativ. Du kan vända dig till vänner och familj eller varför inte leta efter ett tillfälligt jobb? Något som har ökat enormt de senaste åren är den så kallade gig-ekonomin. Den innebär att du gör tillfälliga gig via exempelvis en app eller på andra sätt. Det är alltså ingen fast anställningen utan bara ett tillfälligt jobb såsom att kasta skräp åt andra eller skruva ihop en möbel exempelvis.

Kunden sätter priset och ofta budar alla gigare om vem som ska få uppdraget. Det kan vara ett bra och snabbt alternativ att sätta fart på din privatekonomi så här års. Men det rekommenderas att man har en bil för den typen av extraknäck eftersom det ofta handlar om att leverera eller köra något till återvinningen exempelvis. Men det finns också gig-jobb som funkar utmärkt på en cykel om du saknar bil.

Det gäller att vara påhittig och driftig om du vill tjäna extra pengar och inte behöva låna från bank eller familj och vänner. Möjligheterna till att tjäna snabba pengar lagligt i Sverige idag har ökat i takt med den digitala utvecklingen som tagit världen med storm de senaste åren.