Månadsspara för mer pengar

Det tar tid att få mer pengar. Det enda undantaget är om du vinner pengar på spel eller får ta emot ett arv. I alla andra fall gäller det att spara, öka inkomsterna, investera eller låna. För sistnämnda gäller dock naturligtvis att du får mindre pengar över tid eftersom lånet löper med ränta.

Ett sätt att på ett ganska enkelt och smidigt sätt få mer pengar över tid är att spara på sparkonto, i fonder eller i aktier. Av dessa tre alternativ är det fondsparande som är det absolut smidigaste och ser du till att månadsspara i fonder kan du i princip låta dina pengar arbeta för dig automatiskt och nästan helt och hållet glömma bort dina investeringar.

bild på hur pengar växer när man månadssparar

Månadsspara med automatisk överföring

Fördelarna med att månadsspara är många och här är våra tre favoriter bland dem:
1. Ett sparande som sköter sig självt
2. Möjlighet att börja med mycket små belopp
3. Mindre riskfylld utveckling jämfört med om du gör engångsköp.

Det tar inte många minuter att starta ett månadssparande i fonder. Det första du ska göra är att bestämma hur mycket du vill köpa för varje månad och vilket datum handeln ska ske. Sedan anger du fördelningen mellan de fonder du har valt ut och slutligen anger du från vilket konto pengarna ska dras. När dessa steg är genomförda går sparandet på autopilot!

Hur mycket du ska köpa fonder för varje månad avgör du själv. Normalt är minsta köpbelopp i en fond 100 kr, så med en fondportfölj med exempelvis fem stycken fonder måste du alltså överföra minst 500 kr per månad.

När det gäller den sistnämnda fördelen handlar det om att månadssparande jämnar ut både toppar och dalar. Du kommer visserligen att köpa ”dyrt” ett antal gånger under sparperioden, men över tid, under förutsättning att börserna på sikt stiger, kommer du att köpa ”billigt” fler gånger. När fonderna är lågt värderade får du fler andelar och dessa kommer att ge dig mer pengar när börserna går upp.

Vilka fonder ska du välja?

Du väljer givetvis helt själv vilken risk du vill ta med ditt sparande i fonder. Är du allergisk mot risk kan du till exempel välja en eller ett par globalfonder samt lägga till både en lång räntefond och en kort räntefond. Vill du istället ta mer risk för möjlighet att få högre avkastning och därmed mer pengar är fonder som investerar i tillväxtmarknader bra alternativ. En slant i en svensk aktiefond med inriktning mot investmentbolag kan också vara ett bra val eftersom du då får exponering mot alla de större bolagen i Sverige.

Om du vill kunna skräddarsy en portfölj av fonder för månadssparande och/eller även ta del av färdiga portföljer för olika risknivåer kan vi rekommendera att du registrerar att konto hos Avanza eller Nordnet. Dessa två nätmäklare är de främsta när det gäller handel med fonder för privatpersoner. Det kostar inget att registrera ett konto och du kan komma igång med ett månadssparande med bara några hundralappar i månaden.

Månadsspara i aktier

Det går givetvis även att månadsspara i enskilda aktier. Du kan emellertid inte göra det automatiskt hos din nätmäklare eller bank utan du måste genomföra varje köp manuellt. Detta gör att du måste ha lite mer disciplin och det kan vara bra att ha en plan för exakt hur ditt månadssparande i aktier ska se ut och hur du ska genomföra varje köp.

Viktigt att komma ihåg när det gäller aktieköp är att du får betala courtage på varje köp så det kan vara klokt att inte ha för många aktier på köplistan varje månad.