Morningstars stjärnor – bra hjälpmedel när du väljer fonder

Morningstars stjärnor

När du ska välja fonder för dina investeringar på kort eller lång sikt har du många verktyg, hjälpmedel och jämförelsetal att använda dig av. Det finns egentligen ingen gräns för hur noga du kan analysera utbudet av fonder hos din nätmäklare eller din bank.

För dig som önskar en lite enklare väg till att välja fonder finns emellertid två genvägar. Den ena går ut på att utnyttja tjänster för automatisk förvaltning via robotrådgivning. Den andra handlar om att helt enkelt titta på Morningstars betyg i form av stjärnor.

Vad betyder Morningstars stjärnor?

Morningstar är en onlinetjänst som presenterar fondinformation på längden och tvären om en mycket stor mängd svenska och internationella fonder. För respektive fond finns en värld av information att titta på och analysera för att hitta guldkornen bland fonder när du ska investera.

Varje fond tilldelas också en rating i form av stjärnor. Betygsättningen sker från en till fem stjärnor och kort sagt gäller att ju fler stjärnor desto bättre. Frågan är då vad stjärnorna visar?

Stjärnorna bygger på måttet riskjusterad avkastning. Det låter möjligen lite kryptiskt, och det ligger en hel del komplicerade beräkningar bakom betygsättningen, men i grunden är det ganska enkelt. En fond som över tid presterar en avkastning (pengarna växer) som är hög i jämförelse med den risk förvaltaren (den som sköter om fonden) tar i sina investeringsbeslut får många stjärnor. En fond som i stället underpresterar får få stjärnor i betyg.

Detta är dock inte hela sanningen om stjärnorna. Ratingen är också ett slags jämförelseindex. För att en fond ska få fem stjärnor krävs att den är bland de bästa sett till riskjusterad avkastning inom sin kategori.

Morningstar använder sig av närmare 150 kategorier i sin rating. Det handlar till exempel om Europafonder, Räntefonder – penningmarknad i SEK och Branschfond – IT. De fonder som tillhör de 10% som har gett bäst avkastning över tid tilldelas fem stjärnor. Fonder som har presterat lite sämre än de bästa får fyra eller tre stjärnor, och så vidare.

Så här använder du Morningstars rating

Morningstars rating för olika fonder är ett verktyg du med fördel kan använda för att hitta de fonder som har presterat över medel för respektive kategori de senaste åren. Du ska dock inte på måfå välja ”femstjärniga” fonder till din portfölj. Du bör alltid utgå från att din portfölj ska innehålla fonder som ger en god diversifiering (riskspridning). Du bör också alltid se till att avgifterna är så låga som möjligt. Över tid kan avgifterna faktiskt vara den viktigaste faktorn för om du får en god avkastning eller inte. Om du vill veta mer om diversifiering har du matnyttigt att hitta i vår artikel här.

Notera särskilt: Morningstars system för rating ger en bild av vilka fonder som historiskt sett har gett högst avkastning till lägst risk. Det är viktigt att förstå att en god historisk utveckling inte är en garanti för en god utveckling i framtiden.

Exempel på kategori och fonder

Vi kan ta ett exempel för att visa på Morningstars rating. Om vi tittar på aktiefonder med fokus på större svenska börsbolag analyseras totalt 94 fonder. Den fond som har presterat bäst över de senaste fem åren är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Av den anledningen har fonden tilldelats fem stjärnor. SEB:s Sverigefond, för att ta en fond som har presterat betydligt sämre, får i stället två stjärnor.

Om du vill investera i en svensk aktiefond och tror att Spiltan Aktiefond Investmentbolag kommer att fortsätta utvecklas på samma sätt som tidigare är den fonden alltså ett bättre val än exempelvis SEB:s alternativ.