3 bra tips för Black Friday

Black friday

Black Friday inträffar i år den 24 november. När den fredagen kommer kan du räkna med att hitta tidsbegränsade erbjudanden och rabatter i varje fysisk butik och på varje webbshop. Black Friday, som från början är ett amerikanskt påfund, är idag nämligen en av de mest högprofilerade shoppingdagarna på året.

För den som ser till att hålla huvudet kallt under Black Friday finns mycket pengar att spara på rabatter och andra erbjudanden. Det gäller bara att ha en nykter syn på denna lite speciella dag (och helg – erbjudandena brukar vara aktuella hela helgen) och inte falla för varje erbjudande som kommer i ens väg.

Här nedan får du tre tips för hur du kan tänka inför Black Friday för att maximera nyttan av denna speciella shoppingdag.

Planera och sätt upp en budget

Oavsett vad man ska ta sig för är det bra att ha en plan som man ser till att följa i åtminstone grova drag. Shopping på Black Friday är inget undantag Om du i förväg planerar vad du ska handla kan du maximera möjligheterna att göra bra klipp samtidigt som du sparar pengar.

Du kan med fördel börja fundera på vad det är du önskar köpa. Det kan till exempel handla om hemelektronik till hemmet, leksaker som julklappar till barnen eller utrustning för dina hobbyer. Om du punktar upp en lista på saker du behöver eller vill köpa till ett rabatterat pris får du två fördelar.

För det första behöver du inte irra planlöst runt bland nätets alla webbutiker under dagen. För det andra minskar du risken att du köper för mycket. Håll dig till planen för att spara både tid och pengar.

Sätt gärna också upp en budget för din shopping under Black Friday. Ju mer konkret budgeten är, desto bättre är det. Med en budget att förhålla sig till är det lättare att hålla ner utgifterna.

Få mer kvalitet för samma pris

Den absoluta majoriteten av alla webbutiker storsatsar med rabatter på Black Friday. Det gör att prisnivåerna sjunker generellt och det kan du utnyttja för att köpa mer kvalitet till samma eller lägre pris än vad som normalt gäller.

Denna princip gäller framför allt för hemelektronik. Med en större rabatt på exempelvis en TV kan du under Black Friday få en bättre produkt till samma pris som tidigare. Det kan därför löna sig att inte jaga den största rabatten utan i stället köpa den produkt som ger dig mest kvalitet för pengarna.

Obs! När du jämför, stirra dig inte blind på nätbutikernas egna uppgifter om ”tidigare pris”, ”rekommenderat pris”, och så vidare. Dessa priser är nämligen inte alltid helt korrekta. För bättre jämförelser, använd tjänster som Pricerunner eller Prisjakt för att se vad en viss vara egentligen kostar och har kostat under de senaste månaderna.

Undersök det finstilta

Sist men inte minst är det mycket viktigt att du ser ett köp under Black Friday på samma sätt som ett köp under andra tider på året. Du bör vara lika noga med att titta på saker som garantier, service, leveranstid, öppet köp och så vidare som du är när du handlar online under övriga månader på året. Kom ihåg att du har precis samma rättigheter när du köper på rea som när du köper till fullpris.