Så här roar du barnen gratis på höstlovet

lekpark

För många föräldrar kan höstlovet upplevas som stressande. Barnen är lediga i olika utsträckning och man vill gärna hitta på roliga saker för dem. Samtidigt är ju höstlovet för de flesta en helt vanlig arbetsvecka. Om det dessutom är lite knapert med ekonomin kan höstlovsveckan upplevas som ännu mer stressande. Att göra aktiviteter med barnen kostar ju pengar. Eller? Det finns faktiskt en hel del aktiviteter man kan göra med barnen även om man skulle stå helt utan pengar. I den här artikeln får du ett antal tips som du kan använda rakt av eller som inspiration för att komma på andra aktiviteter.

Gör utflykter

Sverige är ett härligt land på det sättet att det finns mängder av parker och andra grönytor även i de mest tätbefolkade områdena. Chansen torde därmed vara stor att du har ett antal oaser på bekvämt utflyktsavstånd. Gör en utflykt till fots eller med cykel till en park, en sjö eller något annat mer naturnära område och spendera några timmar med lek och fika. Om det finns en grillplats att använda är det optimalt – det är få saker som barn tycker om så mycket som att grilla korv i naturen.

Filmkväll hemma

En klassisk sysselsättning för barnfamiljer under loven är att gå på bio. Emellertid är det numera ganska dyrt att se film på en biograf, särskilt om hela familjen ska med och om alla vill ha dricka och snacks. Det finns ett mycket billigt alternativ till bio och det stavas filmkväll hemma. Kanske går det någon bra film på TV, kanske kan du hyra en film via någon streamingtjänst eller hos din lokala videobutik? Leta fram en film som hela familjen kan ha glädje av och duka fram en buffé av dricka och snacks. Släck lamporna och gör det riktigt bekvämt för er i soffan. Vips så har du skapat en trevlig filmkväll till en bråkdel av vad det kostar att gå på bio.

Besök biblioteket

Bibliotek är inte bara platser där man lånar böcker. Idag har många bibliotek större områden som är öppna för både lek och läsning. En del bibliotek anordnar också olika aktiviteter såsom sagovandringar, målarverkstäder, sång- och dansaktiviteter och liknande som barnen kan tycka är roligt. Kommunerna har ofta bra information om vad som är på gång på biblioteken på sina hemsidor.

Upptäck stadens alla lekparker

En safari bland närområdets alla lekparker kan vara en perfekt aktivitet för en förmiddag under lovet. Förmodligen finns en mängd fina lekparker i närheten av ditt hem som du aldrig har besökt tidigare. Att göra en safari och upptäcka nya roliga platser att leka på blir ett roligt äventyr för de mindre barnen samtidigt som du upptäcker guldkorn att ta med barnen till andra gånger i framtiden. Ta med lite picknick för att göra aktiviteten ännu lite roligare och låt gärna barnen vara med och bestämma vad som ska packas med.