100 000 kr att investera – hur gör du?

Investment

Om du hade 100 000 kr över att investera, hur skulle du göra? Valmöjligheterna är många och varje val har specifika fördelar och nackdelar. Vissa investeringar kan betraktas som mer säkra medan andra är betydligt mer riskfyllda.

Valet av kanal för investering bör göras utifrån både riskvilja, ålder och tidshorisont. Det är alltså lite mer komplicerat än att bara välja mellan exempelvis fonder och sparkonton. För lite ledning presenterar vi här övergripande tips på investeringar på upp till fem års tid och investeringar på längre sikt.

Investeringar på 1-5 år

För investeringar på kortare sikt vill du både säkra det initiala beloppet och få lite avkastning på pengarna. Investeringar på tidsperioder på mellan 1-5 år kan vara till för att spara till en kontantinsats för en bostad, utbildning, en ny bil eller liknande.

För kortare investeringar bör du inte söka maximal risk. Om du placerar alla pengar i aktier riskerar du till exempel att förlora stora delar om en börskrasch eller allmän nedgång inträffar. Om börserna sjunker med 20% under några månader har du plötsligt bara 80 000 kr kvar av din investering. Grundregeln är ju kortare tidsperiod, desto mindre riskfyllda placeringar.

Sparar du till exempel till en kontantinsats på en bostad och ser för dig att du köper din bostad inom två år, är aktier (eller fonder) egentligen inget alternativ över huvud taget. Risken är för stor att du förlorar pengar. Du vill inte ta risken att förlora ditt drömboende på grund av aktiemarknadens nycker!

Om tidshorisonten är något längre, exempelvis tre eller fyra år, kan du fundera på att ha en del av investeringarna i aktier. En bred blandfond kan då vara ett alternativ.

Typiska alternativ för investeringar på kort sikt är:

  • Räntefonder
  • Obligationsfonder
  • Blandfonder
  • Sparkonton

Sparkonton med insättningsgaranti är de absolut säkraste valen. Försök att hitta en bank som ger upp emot 1% i ränta när du sparar pengar. Hos storbankerna får du ingen ränta alls.

Ett annat alternativ som har dykt upp på senare år är P2P-lån. Hos aktörer som erbjuder dessa används dina pengar för att finansiera andra privatpersoners privatlån. Notera bara att dina pengar i princip binds upp för lånens hela löptid. Du får dock amorteringar och räntor utbetalda löpande och dessa pengar kan du ta ut.

Investeringar på lång sikt

Investeringar på lång sikt är sådana som du inte tänker röra eller behöver röra på länge. Typexemplet är pensionssparande eller sparande till barnen. Investeringar med en tidshorisont på över fem år kan också användas för allt rent allmänt öka förmögenheten.

För investeringar på längre sikt finns egentligen inget alternativ till aktier. Hur mycket aktiemarknaden än kan fluktuera från dag till dag och från år till år, är sanningen att den alltid ger mest i avkastning över tid. Att spara på ett sparkonto är det avgjort sämsta alternativet. Inflationen kommer nämligen sakta men säkert minska köpvärdet på dina pengar.

Det enkla och snabba tipset för placering av dina 100 000 kr över tid är att placera pengarna i en bred globalfond. En sådan fond innehåller aktier från bolag i hela världen och avgifterna är vanligtvis ganska låga. Avgifter är för övrigt en sak du alltid ska notera noga för alla dina investeringar. Höga avgifter ger en mycket negativ effekt på din avkastning.

Vill du spetsa till ditt sparande kan du också fundera på enskilda aktier. Se bara till att välja noga och även välja fler än en aktie. Sprid riskerna över minst tio stycken aktier.

För investeringar på sikt är det också viktigt att sprida ut själva köpen. Gör inte ett enda köp med dina 100 000 kr, utan sprid ut köpen över ett eller flera år. På så sätt minskar du risken att köpa när kurserna är som högst.

Tips på mer läsning

Ovan tips är inte att se som finansiell rådgivning. Vår idé har i stället varit att ge uppslag till sätt att investera utifrån sparhorisont och riskvilja. För fler tips och strategier kan du med fördel titta närmare på de placeringsguider och nyheter som nätmäkare som Avanza och Nordnet presenterar i stora mängder. Använd dessa som ytterligare inspiration till hur du kan investera dina 100 000 kr.