Nya investeringsmöjligheter dyker upp varje dag. Vissa är enkla att förstå sig på medan andra är betydligt mer komplicerade. För vissa är riskerna uppenbara medan de för andra är otydliga. Det gäller alltid att vara försiktig med investeringar, särskilt om de är just komplicerade och kan medföra risker som är svåra att identifiera.
Ett sätt att investera som har blivit relativt populärt de senaste åren är att satsa pengar på kryptovalutor. Det var till exempel många som drogs med i vågen när värdet på bitcoin verkade stiga mot himlen för något år sedan. Efter det breda genomslaget för bitcoin har sedan intresset för kryptovalutor formligen exploderat. Antalet olika modeller för kryptovalutor kan idag räknas till över tusen stycken.
För ett par månader sedan dök ett nytt koncept för digitala valutor upp. Namnet är Initiative Q. Många är de som har sett reklam för valutan bland annat på Facebook den senaste tiden, och det är förmodligen många hundratusentals personer som har anmält sitt intresse för konceptet. Men, vad är Initiative Q? Här får du svaren.
Är Initiative Q en kryptovaluta?
Den som besöker Initiative Q:s webbplats möts av en mängd information som både kan vara svår att förstå och svår att smälta. Vad som är tydligt är dock att Initiative Q inte är en kryptovaluta. I stället är hela idén att skapa en ny metod för betalningssystem som ska konkurrera med betalkort.
Grundaren till valutan, Saar Wilf, menar att ”världen behöver ett bättre betalningssystem” och att alternativet till den befintliga infrastrukturen, kryptovalutor, ”inte är någon lösning på de verkliga problemen”. Citaten är hämtade från en artikel publicerad av Forbes. I den artikeln får du också mer djuplodande information om konceptet.
Enligt uppgift är Initiative Q ett initiativ från ett team som tidigare varit med om att bygga upp den globala betalningstjänsten PayPal. I betalningssystemet används den privata valutan ”Q”. Enligt planen ska valutan kontrolleras och övervakas av en kommitté som kan liknas vid en centralbank för ”riktiga” pengar. Den som har ”Q” att använda ska kunna betala och överföra den privata valutan genom alla tänkbara digitala vägar. I den preliminära tidsplanen ger man projektet tio år på sig att lyckas.
Nya användare får gratis Q
Att bygga upp en ny digital valuta är inget som görs i en handvändning. Det gäller för det första att få stor spridning för valutan. För det andra måste det skapas en acceptans för användning av den. I syfte att klara dessa båda förutsättningar delas nu gratis Q ut till alla nya användare.
Genom denna aktion förväntar man att det kommer att skapas en kritisk massa av användare. När man når den kritiska massan är idén sedan att försöka få globalt genomslag för användning av Q. Först om det sker kommer Q att få ett egentligt värde. Enligt planen ska värdet av en Q att vara ungefär en amerikansk dollar.
Bara genom att registrera sig med namn och e-postadress erhåller man ett antal Q. Det går sedan att samla på sig fler enheter av den digitala valutan genom att bjuda in vänner. Syftet är givetvis att få större spridning på kort tid.
Risker med Initiative Q – varning för bluff?
Det finns idag inga risker med Initiative Q. Anledningen är att det faktiskt inte kostar något att skapa ett konto och få sina första Q. Den enda kostnaden i det här skedet är den tid det tar att registrera sig och läsa på om systemet.
Om projektet är en bluff eller inte är oklart. Det finns experter som menar att hela projektet enbart syftar till att få kontaktinformation till miljoner människor som gärna tar del av idéer som denna. Andra experter pekar på att planerna för hur Q ska kunna användas i ett globalt betalningssystem inte ens verkar vara på just planeringsstadiet.
Sammanfattning
Initiative Q presenteras som framtiden inom digitala betalningar. I centrum står valutan ”Q” som, om allt går som det ska, kommer att ha ett värde på cirka en dollar när/om valutan blir globalt accepterad. För att få spridning av både Q och acceptans delar Initiative Q nu ut gratis Q till nya användare. Det enda som krävs är att man fyller i namn och e-postadress. Om konceptet kommer att ta fart är oklart. Ännu mer ovisst är om planen att få på plats en ny digital valuta inom inom tio år kommer att realiseras.