5 alternativ till börsen 2019

Börsen avslutade ett stormigt år med stora nedgångar. Optimismen är inte särskilt stor bland investerarna och många småsparare letar efter alternativ till den bildliga berg-och-dal-banan. Vilka alternativ finns då att välja mellan för den som vill spara på andra sätt än på börsen?

Här är lite nyttiga fakta kring fem sätt att investera som kan fungera som alternativ för den som är pessimistisk till börsen. Notera bara att alla nedan sätt också är förenade med risker av olika slag. Läs på noga kring respektive investering innan du eventuellt slår till. Se också till att du aldrig lägger alla ägg i samma korg. Det är alltid klokt att sprida riskerna, oavsett hur lite du sparar och oavsett hur ”säker” en investering kan anses vara på pappret.

Investera i guld

Guld är den så kallade ”säkra hamnen” när det blåser full storm på börshavet. Den stora anledningen är att mängden guld i världen i princip är konstant. Historiskt sett har intresset för att investera pengar i guld alltid ökat i tider av börsturbulens med resultatet att guldpriset ökar.

Hur är det då med andra ädelmetaller? Kan exempelvis silver och platina ha en positiv utveckling om börsen sviker? I grunden är svaret nej. Det är snarare så att silver och platina, med flera ädelmetaller, går ner i värde tillsammans med börsen. Det har att göra med att de framför allt används industriellt. När konjunkturen viker blir efterfrågan mindre och priserna sjunker.

Håll koll på börsen 2019 tillsammans med oss

Räntepapper och räntefonder

I dagsläget, när marknadsräntorna är rekordlåga, kan räntefonder bäst beskrivas som en parkeringsplats för sparmedel. Fonderna ger verkligen inte någon större avkastning på årsbasis. Emellertid är lite ränta bättre än ingen alls om du inte vill sätta dina pengar i arbete på annat sätt.

Hedgefonder

Fram tills ganska nyligen var hedgefonder endast öppna för de mycket rika samt för institutioner. Så är inte längre fallet. Det går att investera i hedgefonder även om man har ett mycket blygsamt sparande.

Idén med hedgefonder är att de ska kunna göra bra resultat, det vill säga ge dig avkastning, oavsett hur börsen går. Det kan fonderna lyckas med genom att placeringsinriktningen är mycket bred. Till exempel kan hedgefonder satsa på att börsen går ned, investera i guld, med mera.

Under 2018 uppvisade hedgefonderna som kollektiv ganska dåliga resultat. Vad 2019 kommer att innebära är givetvis oklart. Det kan dock vara intressant att kika närmare på den här fondkategorin om du vill vara med i aktiemarknadens rörelser men samtidigt sänka risken.

Alternativa investeringar

På senare tid har intresset för alternativa investeringar ökat lavinartat. Det har säkerligen en del med de senaste årens skrala avkastning på börsen att göra. Det finns dock också andra anledningar, till exempel den digitala utvecklingen. Det är helt enkelt numera lättare för olika aktörer att erbjuda produkter inom alternativa investeringar än det var tidigare.

En alternativ investering är att låna ut pengar till fastighetsinvesteringar. Det kan du göra exempelvis via aktören Tessin. Ett annat exempel är utlåning till andra privatpersoner via aktörer som Brocc och Lendify. Du kan komma igång med dessa tjänster på bara någon minut med hjälp av BankID. När du sedan sätter in pengar lånas pengarna ut via privatlån till privatpersoner som behöver låna pengar. Du får ränta och amorteringar insatta på ditt konto varje månad.

Sparkonton

Det enklaste sättet att få avkastning någon annanstans än på börsen är att spara pengar på sparkonto. Du har två stycken typer av sparkonton att välja mellan. Den ena har insättningsgaranti medan den andra inte har det. Att spara med insättningsgaranti är det säkraste alternativet som finns, men du får samtidigt nöja dig med mycket låga räntor. Att spara på konton utan insättningsgaranti kan ge upp till 6-7% per år före skatt, men då är risken också större.

Glöm inte – aktier är vinnare i längden

Ovan exempel på investeringar och sparprodukter kan vara alternativ till börsen när det stormar. Det är dock viktigt att känna till att aktier alltid slår alla andra investeringsformer över tid. Med aktier och fonder blir du helt enkelt en vinnare i längden, om du har tålamod det vill säga.