3 smarta tips för att resa billigare

res billigare

Det är enklare och billigare än någonsin att resa utomlands. Lågprisbolagen blir fler och fler, och destinationerna ökar i antal för varje år. Idag kan vi också enkelt jämföra och boka via internet, och det innebär att möjligheterna att spara pengar är stora.

Förmodligen kan du hitta förhållandevis billiga resor ganska enkelt med några snabba sökningar på nätet. Om du vill bli ett riktigt proffs på resebokning finns dock några specialknep att ta till. Tre av dem presenterar vi här!

1. Boka vid rätt tid

Det finns lite olika besked om exakt när man ska boka sin resa för att prislapparna på flygbiljetter och hotell ska bli så små som möjligt. Tiden då det är som billigast att boka ligger dock någonstans mellan 4-8 veckor före avresa. Ser du till att boka under den här perioden är du i princip garanterad de bästa priserna. Se dock gärna till att jämföra priser flera gånger under perioden och inte bara välja första bästa erbjudande.

För chans på ännu bättre priser kan du göra din bokning en tisdag, onsdag eller torsdag. Då är nämligen aktiviteten bland andra ressugna lite mindre. Varför har då det betydelse? Jo, flygbolagens och bokningssajternas algoritmer är inställda på att höja priserna om många söker resor samtidigt. Ju färre som söker, desto mindre risk att algoritmerna aktiveras. Med inkognito-läge påslaget kan du spara mycket pengar på både flygbiljetter och hotell.

2. Var anonym när du söker/bokar

Flygbolag och bokningssajter har inte bara algoritmer för den allmänna efterfrågan på resor. De använder sig också av en hel del andra automatiska system som mäter dina aktuella och även dina tidigare sökningar. Systemen är till för att påverka dina kommande sökningar och resultatet kan bli höjda priser på resor som du verkar extra intresserad av.

Insamlingen av data sker via cookies. För att undvika att bli erbjuden högre priser kan du stänga av cookies. Du kan också se till att surfa ”inkognito” eller ”privat”. Olika webbläsare har olika benämningar på detta surfningsläge och du hittar information om hur du använder det i hjälpfunktionen i respektive webbläsare.

3. Strunta i bagaget

Om du ska resa på charter och vara borta i två veckor behöver du givetvis en resväska av den större modellen. Om du ska åka på en weekend till en destination i Europa klarar du dig dock utmärkt med betydligt mindre bagage. Kanske kan du klara dig helt utan bagage och därigenom helt slippa eventuella avgifter?

Tipset är att helt strunta i bagage, inklusive handbagage (om du måste betala för det). Om du behöver extra kläder, sätt helt enkelt på dig dem på flyget! Med stora fickor får du också plats med både hygienartiklar, extra underkläder med mera.

Sammanfattning: För att hitta den billigaste resan till utlandet ska du se till att boka mitt i veckan mellan 4-8 veckor innan avresa och surfa anonymt när du både söker och bokar. För att göra själva bokningen så billig som möjligt, se till att skippa bagaget.