Bo billigt under semestern

Familj i soluppgång

Ska du ut och resa i sommar? Då finns det några olika sätt som du kan tjäna pengar på din bostad, eller rentav slippa betala för semesterboende.

Familj i soluppgång

Hyr ut din bostad när du är borta

Genom att hyra ut din bostad när du inte är hemma kan du tjäna stora pengar. Iallafall om du har ett attraktivt boende för säsongen.

Nu i sommar är det hus med tomt som ger mest klirr i kassan. Extra mycket får du om det finns närhet till vattnet. Har du en sjötomt så kan du förvänta dig att håva in rejält med pengar.

Vill du hyra ut på vintern så är det stugor och lägenheter i fjällen som är mest attraktivt. En central lägenhet i en storstad ger mycket betalt året om då det alltid är eftertraktat.

Det finns många sidor på internet som hjälper till med uthyrning av lägenheter och hus, dessa tar dock en förmedlingsavgift. Du kan även använda dig av köp och säljsidor och sociala medier och dessa alternativ är gratis, så här får du behålla alla pengarna själv.

Som ett extra plus får du någon som ser efter din bostad vilket minimerar risken för inbrott. Var dock noga med att skiva giltiga avtal och kontrollera alla uppgifter på personerna som du hyr ut till för att undvika obehagliga överraskningar.

Hyr ut ett rum

Om du inte ska iväg på semester och kan hyra ut hela din bostad så kan du självklart hyra ut bara ett rum, eller fler om du har. Boende är en väldigt stor kostnad, ibland så pass stor att halva lönen går till boende. För att undvika detta är det bra att dela kostnaden med någon.

I första hand kan du kolla om det är någon kompis eller någon som du känner som är ute efter ett boende. Annars finns det många sidor på internet där du kan lägga ut rummet till uthyrning. Det finns även folk som lägger ut att de letar efter boende, så du har chans att välja vem du vill ska flytta in hos dig.

Byta bostad under semestern

Att hyra bostad eller hotell på semestern kan bli en dyr historia. Därför kan det vara en god ide att leta efter någon som vill byta boende med dig.

Låt oss säga att du vill åka till Malta, vilket är ett ställe där det bor många svenskar. Chansen är väldigt stor att någon svensk som bor där vill åka hem till Sverige för att hälsa på vänner och familj. Då är ett bostadsbyte perfekt för er!

Det finns grupper på sociala medier för svenskar som bor i alla möjliga städer och länder, så om du letar reda på dessa grupper och lägger ut att du vill byta boende under ett tag så kommer du med största sannolikhet att få napp ganska snabbt.

Låna till semestern

Skulle det vara så att du vill åka till en plats där du inte hittar någon som vill byta bostad med dig så finns det andra alternativ. Du kan bland annat låna pengar till semesterboendet. Det är dyrt att resa, så kanske har du bara pengar till flyget och fickpengar. Då kan det vara ett alternativ att skarva med ett lån, eller betala hela resan med ett lån om kostnaden blir högre än du förväntat dig. Glöm inte bort att säkerställa att du garanterat kan betala tillbaka lånet dock.