Undvik vanliga fällor vid låneansökan

I dagens läge är både snabblån och privatlån något som vi ser mer och mer av och bara hittills i 2019 har vi sett en ökning av både marknaden och företag som erbjuder dessa typ av lån. Du har säkerligen sett reklam för dem i alla typer av media.

Det kan vara en perfekt lösning för många som behöver mindre lån med kortare återbetalningsperioder och kanske inte kan få ett annat lån på grund av många olika anledningar såsom betalningsanmärkningar eller liknande. Saker och ting kan hända alla, bilen kan gå sönder eller något oförutsägbart händer som man helt enkelt inte räknade med i budgeten. Det finns många viktiga saker att tänka på när man tar ett lån oavsett vilken typ och vilken storlek det är på lånet. Många vet inte hur det fungerar och det är lätt att falla för allt det som långivarna lovar eller helt enkelt göra saker och ting för snabbt.

Par jämför lån

Nedan går vi idag genom ett antal fällor som du bör tänka på:

Det viktigaste först – Budgeten!

Gör en budget. Detta kan inte sägas nog. Det kan verka vara lite väl grundläggande men det finns många som tar ett lån och inte först räknar på om dom kommer att ha råd att betala tillbaka lånet över hela tidsperioden. Det är lätt att känna sig desperat när man verkligen behöver pengar men en timma är inte mycket tid och kan vara nog för att rädda dig från att få problem i framtiden med betalningsanmärkningar och allt annat som kommer med att vara skuldsatt.

Undersök marknaden innan du ansöker

Precis som i stycket ovan gäller samma råd här. Ta det lugnt när du behöver ett lån. Det finns många olika företag som erbjuder olika typer av lån och olika typer av månadskostnader som du enkelt kan jämföra. Många olika webbplatser hjälper till med den biten och du kan få betydligt bättre villkor om du väljer den långivare som passar dig bäst och inte bara första bästa. Det finns många olika saker att jämföra men de viktigaste är räntan, fasta avgifter och återbetalningsperioden. Dessa tre är grundläggande. Alla långivare måste idag ligga under finansinspektionens insyn men de erbjuder alla helt olika produkter. Det finns många gånger dessutom gömda villkor som är viktiga att läsa igenom för att se till att du inte skriver under på något som du sedan inte kan hålla.

Fasta avgifter kan snabbt göra att kostnaden ökar

Den vanligaste fällan som många hamnar i är att man inte tar hänsyn till de fasta avgifter som finns. Många långivare erbjuder fantastiska lån med riktigt låga räntor och det är inte svårt att få en som ligger på 2 – 3 %. Detta kan vid första anblick verka fantastiskt men om du inte ser de fasta avgifterna kan det bli dyrt. Många gånger finns en startavgift. Det är vanligt att den ligger på många hundra kronor. Som exempel blir en startavgift på 495 kr på ett lån om 5 000 kr hela 9,9 % av lånebeloppet och något som du kanske inte har råd med.

Det viktigaste är helt enkelt att ta det lugnt och tänk dig för. På det viset kan du undvika de flesta fällor som finns. Ta hjälp och informera dig.