Fallgropar med räntefri delbetalning

Står du utan pengar men har ett mer eller mindre akut behov av att köpa exempelvis nya vitvaror finns alltid möjligheten att delbetala utan ränta. Alla butikskedjor och de stora varuhusen inom hemelektronik har sådana upplägg och de marknadsförs inte sällan ganska offensivt.

Ett erbjudande om räntefri delbetalning kan fungera som en livlina vid krissituationer, och de behöver egentligen inte vara så ofördelaktiga. Samtidigt är det ett måste att du noga tar reda på exakt hur erbjudandet ser ut, vilka avgifter som tillkommer (att köpet blir räntefritt betyder inte att det är gratis) samt vad som händer om du missar en betalning. Här nedan kan du läsa mer om olika fallgropar.

fallgropar med delbetalning och kreditköp

Höga avgifter

Ett räntefritt avbetalningsköp är ett köp för vilket du inte betalar någon räntekostnad på den kredit du faktiskt får. Kostar tvättmaskinen, diskmaskinen, kylskåpet, eller vad det nu handlar om, 10 000 kr, är det just detta belopp som du under avbetalningstiden ska betala av.

Samtidigt finns det inga gratisluncher och kreditgivaren måste få intäkter för krediten. Om delbetalningen är räntefri tas intäkterna i stället in via avgifter. Det kan handla om uppläggningsavgifter, diverse administrativa avgifter samt aviavgifter för varje månadsbetalning. Dessa tilläggskostnader måste du ta med i beräkningen och ta höjd för. Avgifterna gör också att lånet får en effektiv ränta. Du betalar inget i nominell ränta, men du har en faktisk kostnad för lånet.

Höga kostnader vid försenad betalning

Att missa en månadsbetalning helt och hållet eller att betala för sent aktiverar dröjsmålsräntor och eventuella påminnelser, vilket gör lånet dyrare. Det är normalt ganska tuffa krav på rättidig betalning och är du några dagar sen eller om det saknas några kronor på kontot vid autogiro-betalning är kreditgivaren i regel snabb med att uppmärksamma det.

Olika belopp att betala tillbaka

Hos en del kreditgivare får du varje månad möjligheten att välja mellan flera olika betalningsbelopp. Ett av dessa är det som följer av den ursprungliga betalningsplanen medan övriga är på lägre belopp. Väljer du att betala ett lägre belopp träder normalt helt andra återbetalningsvillkor in och räntan på det belopp du inte betalar kan bli mycket hög. Vill du se till att kreditköpet är räntefritt under hela betalningstiden ska du alltid betala (minst) enligt den ursprungliga planen.

Sammanfattning

  • Räntefria kreditköp är aldrig gratis utan det tillkommer alltid avgifter.
  • Vid försenad eller utebliven betalning anses du ha frångått betalningsplanen och får normalt betala extra.
  • Se till att betala fullt belopp varje månad för att undvika extra kostnadsräntor.