Vinna på Lotto

Sju rätt på Lotto är den heliga graal inom spel om pengar. Oavsett om man är ensam om bedriften eller inte, och oavsett om det är en jackpottvecka eller inte, blir vinsten alltid av det större slaget. Det är mer regel än undantag att spelaren eller spelarna med sju rätt blir miljonärer ett antal gånger om och någon gång per år blir utdelningen på sju rätt niosiffrig.

Det lockar såklart att ha chansen att vinna miljoner och det är inte konstigt att Lotto är den mest populära spelformen i Svenska Spels utbud. Och visst, att spela ett par kuponger då och då emellanåt kan ge lite extra spänning i vardagen, men ser vi krasst på saken är varje krona satsad på Lotto egentligen en krona du förlorar.

chansen att vinna på Lotto

7 nummer av 35

I Lotto ska du gissa vilka sju av de totalt 35 numren i tombolan som ska dras i den direktsända dragningen. Sannolikheten för att det ska ske är 1 på lite över 6,7 miljoner. I teorin behöver du alltså köpa 6,7 miljoner kuponger à 3 kronor styck för att träffa sju rätt.

Det är dock inte nog med att det är i princip omöjligt att träffa sju rätt (eller ens sex rätt). En annan sak att ta med i beräkningen är att vinstdelningen är låg, faktiskt bara 45%. Svenska Spel betalar alltså ut mindre än hälften av intäkterna till spelarna. För att göra det hela ännu lite mer svårsmält kan vi berätta att 9% av intäkterna går till den fond som används för att betala ut Drömvinsten, som är den vinst som betalas ut till den eller de spelare som både får sju rätt i Lotto-dragningen och får minst två rätt på Joker. Sannolikheten att du vinner Drömvinsten och därmed vinner belopp som uppgår till upp emot 100 miljoner eller mer är smått astronomiska 1 på 338 miljoner.

Det är inte heller helt enkelt att ens vinna på fyra rätt (1 på 59) och i genomsnitt ger var 55:e Lotto-kupong vinst!

Investera dina Lotto-pengar

Blixten kan slå ner, och den gör det lite här och där i landet 30-40 gånger per år, men det är som du har sett egentligen ingen idé att spela på Lotto förutom för att få lite mer spänning. Vill du ha mer pengar är det betydligt smartare att investera insatserna. En Lotto-kupong med fyra rader som är i spel vid både Lotto 1 & 2 vid både onsdagens och lördagens dragningar tillsammans med Joker för 10 kr kostar 68 kr. Spelar du denna kupong varje vecka under ett år spenderar du totalt 3536 kr på dina Lotto-spel. Det är möjligt att du vinner ett par gånger på exempelvis fyra eller fem rätt, men sannolikheten är stor att det inte blir någon vinst över huvud taget.

Stoppar du i stället undan dina 3536 kr och investerar detta belopp i aktiefonder varje år kan du räkna med att du har minst omkring 50 000 kr efter tio år (givet en genomsnittlig avkastning på 8%) och efter 20 år har du minst 160 000 kr på kontot.