Finkamma ekonomin efter onödiga utgifter

finkamma

Här på Utanpengar.se presenterar vi de bästa tipsen för dig som vill få mer pengar. Varför du behöver ett extra tillskott är underordnat. Vi presenterar tips både inom lån, sparande, investeringar och andra sätt att få mer pengar.

Grundläggande i alla våra artiklar och bloggposter är principen om att det är enklare att minska kostnader än att öka intäkter. För att tjäna mer pengar behöver du förmodligen arbeta mer, byta jobb eller kanske till och med byta karriär. För att få mer pengar genom investeringar gäller det att du placerar klokt och sprider riskerna. Det enklaste sättet att få mer över är emellertid att hålla hårt i plånboken.

I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan finkamma din ekonomi efter onödiga utgifter och ifrågasätta alla kostnader. Det är inte lätt (och kanske inte heller särskilt roligt), men effekten av genomgången kan bli mycket stor.

Vart tar alla pengar vägen?

Om du vill gå på djupet i din ekonomi för att kunna göra förbättringar, så finns inget bättre sätt än att lusläsa kontoutdrag. Hos många av oss omfattar ett kontoutdrag för en månad en väldig mängd poster och det är en god idé att se vad de egentligen handlar om.

Det första steget är att identifiera vad du egentligen har spenderat din lön på. Sedan kan du fundera på om utgifterna verkligen har varit nödvändiga och vilken nytta du har haft av dem. Det är möjligt att du upptäcker att pengarna rinner iväg på helt onödiga saker.

Tips: Försök att hålla antalet enskilda köptillfällen så litet som möjligt. Har du till exempel 20 eller 30 inköp i mataffären per månad bör du kanske börja planera inköpen mer noggrant.

Hur mycket hamnar egentligen under ”övrigt”?

När du lusläser ditt kontoutdrag kan du med fördel titta närmare på de utgifter som du kan klassa som ”övriga”. Det kan handla om tidningar du köper för att ha något att läsa på väg hem från jobbet, cafébesök och pengar du lägger på tips och spel.

Chansen är stor att dina ”övriga” utgifter är ganska många och att totalen blir ganska stor. De flesta av oss spenderar ganska mycket pengar på saker som inte är direkt nödvändiga och genom att slopa ett antal övriga inköp kan du spara mycket pengar.

Tips: Gör ett test under en månad då du inte köper någonting som du klassar som en övrig utgift. I slutet av månaden har du förmodligen en hel del pengar kvar.

Har du abonnemang och prenumerationer?

Behöver du prenumerationer på tidningar, appar, tjänster på nätet, streamingabonnemang och liknande? Med bara ett par abonnemang eller prenumerationer kan månadskostnaden dra iväg ordentligt och du kan fråga dig själv om du egentligen har någon nytta av de tjänster du betalar för. Fortsätter du prenumerera eller abonnera av gammal vana? Tänker du att det kan vara ”bra” att ha kvar en viss tjänst? Det är något som förmodligen kostar dig ganska stora pengar varje månad.

Tips: Gå igenom precis varje utgift för abonnemang/prenumerationer och ta ett beslut om vilka du verkligen vill behålla.