Kamprads 5 bästa tips för en framgångsrik ekonomi

Kamprad tips

Ingvar Kamprad var en av de största entreprenörerna i Sverige (och kanske hela världen) under den andra hälften av 1900-talet och inledningen av 2000-talet. I januari 2018 gick han bort i sviterna av en lunginflammation.

Under sin levnad tvekade Kamprad aldrig att tänka nytt och innovativt. Dessutom försökte han alltid hitta nya projekt att involvera sig i. Detta var grunden till att han fick sitt IKEA att växa till en global spelare inom möbler och heminredning.

Genom åren har det skrivits många spaltmeter om Kamprads liv och gärning i tidningarna. Det är också ett otal författare som har gett oss olika bilder av den företagsamme smålänningen. Ofta framkommer en bild av en person med en nyfiken och sund bild på ekonomi. Eftersom Kamprad var så framgångsrik handlar många artiklar och andra skrifter ofta om tips på hur man kan göra för att bli lika framgångsrik som han var. Vi som skriver här på sidan har läst och funderat och här är våra favoriter bland alla ekonomitips signerade Kamprad genom åren.

Du kan inte allt!

Det är många som vill göra allt själva, särskilt inom ekonomiska frågor. Man är rädd för att visa på okunskap och drar sig därför för att ta hjälp av tips och få ledning från andra. Det är enligt Kamprad ett stort misstag. I sitt företagande upptäckte han tidigt att det var vissa saker han var riktigt duktig på. För de saker han inte var lika duktig på anlitade han kompetens utifrån.

Alla bör följa det här rådet. Det finns många fallgropar inom ekonomi och finans, och det är synd att falla ner i en sådan på grund av stolthet. Samtidigt är alla ekonomiska beslut till slut dina egna. Ta in den information och den hjälp du behöver, men se till att du tar ett eget beslut som du är trygg med.

Nöj dig inte!

Det finns ett personlighetsdrag som går igen hos alla mycket framgångsrika entreprenörer. Det handlar om en ständig strävan efter nya utmaningar. Kamprad nöjde sig aldrig och efter varje framgång började han blicka mot nästa mål.

Att aldrig nöja sig är en säker väg till en mer framgångsrik ekonomi. Visst ska du fira framgångar, men det gäller att fortsätta arbeta mot nya mål för att inte så att säga ”tappa tempo”.

Fråga alltid ”varför”!

Varför var ett favoritord för Kamprad. Han ifrågasatte allt (säkerligen till sina underställdas stora glädje!) och det gällde särskilt frågor kring ekonomi.

Att fråga sig själv varför man gör vissa saker samt varför man planerar si och så är mycket nyttigt. På så sätt måste du nämligen argumentera för din ståndpunkt. Därigenom kan du se om den faktiskt för dig framåt eller om den i stället är begränsande.

Ta ansvar!

Kamprad var en person med hårda nypor som körde med ”raka rör”. Han utkrävde ansvar när det behövdes och han tog själv alltid ansvar för olika problem som han själv hade orsakat.

Att ta ansvar för misstag är alltid klokt, särskilt när det gäller ekonomi. Du är själv ansvarig för exempelvis dina investeringar på börsen och skulle de inte utvecklas som du har tänkt dig har du bara dig själv att skylla. Se dig själv som ansvarig och se till att ta lärdom från dina eventuella misstag.

Arbeta med saker som gör dig glad!

Kamprad levde enligt devisen att arbete ska vara roligt. Om inte skulle en stor del av livet vara bortkastad tid med ett negativt fokus.

Oavsett vad du arbetar med eller planerar att arbeta med för att få större ekonomisk framgång, så se till att det jobb du gör ger en positiv känsla. Om du tycker om det du gör är chanserna betydligt större att du lyckas uppfylla dina mål och drömmar.