Läs dig till en bättre ekonomi

böcker för en bättre ekonomi

Många lärdomar inom ekonomi kan man bara tillskansa sig genom praktisk erfarenhet. Samtidigt skadar det aldrig att läsa på och skaffa sig en teoretisk kunskap om ekonomiska frågor. Den som till exempel står i begrepp att börja buda på en bostad bör ju se till att han eller hon förstår hur en budgivning går till samt vilka rättigheter och skyldigheter som följer av den.

Här nedan presenterar vi lite kort kring fyra stycken böcker som kan hjälpa dig få en bättre privatekonomi. De är alla lättfattliga och fulla av konkreta tips och råd. Du hittar dem hos välsorterade bokhandlare på nätet.

Fly bankfällan – Bo Haldell

Författaren till boken Fly bankfällan är enligt uppgift en senior chef i en av storbankerna i landet. De tips och råd som presenteras i den behagligt korta boken kan därför ses som företagshemligheter från bankernas sida. Grundidéerna är att bankerna tar orimligt mycket betalt för tjänster som egentligen inte borde kosta alls och att ekonomi egentligen är något mycket enkelt. Genom att följa tipsen i boken påstås att en person som befinner sig någonstans i medelåldern kan spara upp emot 100 000 kr på att tänka nytt och tänka smart.

Spara mindre få ut mer – Claes Hemberg

Claes Hemberg är privatekonomen som alltid är klädd i skjorta och hängslen. På samma sätt som han har byggt upp en image kring sin klädsel har han genom sin blogg på nätmäklaren Avanza och otaliga debattartiklar odlat en image som en person som står på den lilla människans sida mot finansbranschen. Hembergs bok Spara mindre – få ut mer, med tillägget ”Tre steg som får dina sparpengar att växa”, presenterar Hemberg allt kring tre enkla metoder för att skapa ett sparande som är både tryggt och som kan ge betydande avkastning över tid.

Så en krona, skörda tio – Joel Öhrn

Om du vill få konkreta tips på hur du med enkla medel kan göra för din ekonomi mycket fördelaktiga val, är Joel Öhrns handbok Så en krona, skörda tio ett bra val. Den här boken, som är en mycket kort historia (79 sidor), ger dig enkla verktyg som du kan börja använda direkt utan större ansträngning. Öhrns syfte är att hjälpa dig ta kontroll över alla delar av din ekonomi, och boken kan förmodligen hjälpa dig att gå från ett tillstånd där du står utan pengar till ett betydligt bättre läge.

Bättre privatekonomi – Mikael Karlsson

Att det mesta här i livet kostar en del torde det inte finnas några tvivel om. Men, hur stor är den faktiska kostnaden? Och vad blir några kronor här och där över tid? Det är svar på sådana frågor du får om du läser Mikael Karlssons bok Bättre privatekonomi: Din handbok till en starkare ekonomi. Här presenteras en rad tankeväckande räkneexempel utifrån både konkreta utgifter som exempelvis lunch ute på stan och mer abstrakta sådana såsom till exempel avgifter för fondsparande.