Löneförhandla rätt för mer pengar

tips för löneförhandlingen

Höjd lön ger inte bara mer pengar i plånboken idag, utan har också gynnsamma effekter på din pension i framtiden. Att öka lönen är också det mest effektiva sättet överlag att få in mer pengar till hushållet.

Löneökningar kommer dock tyvärr inte automatiskt, förutom den del som följer av eventuella kollektivavtal. Det gäller att du erbjuder arbetsgivaren något, till exempel specialistkompetens eller större effektivitet, för att du ska kunna få mer pengar i lönekuvertet varje månad, och det är normalt vid löneförhandlingen som du har chansen att presentera belägg för varför du ska föräras en högre lön.

Löneförhandlingen – en mycket speciell situation

I en individuell löneförhandling ska du och din arbetsgivare komma överens om vad dina prestationer på arbetsplatsen är värda i kronor och ören. Det är självklart en lite speciell situation att arbetsgivaren i princip sätter en konkret prislapp på dina insatser och innan själva mötet är det inte helt konstigt om du känner dig nervös och att det dyker upp en mängd frågor i huvudet. En stor del av lösningen stavas förberedelser, och nedan kan du läsa fem smarta tips inför förhandlingen som avgör din lön.

5 tips inför löneförhandlingen

1. Prestationen är allt
Arbetsgivaren belönar resultat, inte gamla meriter eller en lång lista på förmågor. Den som är ytterst välutbildad och kan uppvisa en imponerande rad av resultat hos tidigare arbetsgivare, behöver inte alls premieras vid en löneförhandling i det fall han eller hon faktiskt inte anses göra några större prestationer på den nuvarande arbetsplatsen.

2. Jämför dig med marknaden
Du ska förbereda dig inför din löneintervju och en av de viktigaste sakerna att göra research kring är hur din lön ligger i jämförelse med lönenivån för en motsvarande eller liknande tjänst både inom företaget/organisationen och i andra företag i samma typ av bransch. Försök att få fram så många uppgifter som möjligt så att du ser hur spannet mellan lägsta respektive högsta lön ser ut.

3. Jämför dina insatser med din arbetsinstruktion
Alla arbetsinstruktioner (arbetsbeskrivning i det fall det gäller en ny anställning) är inte riktigt lika detaljerade, men normalt är det ganska lätt att se vad arbetsgivaren ovillkorligen kräver och vad som är faktorer som är lite mer av en bonus från arbetsgivarens sida. Ju fler av de mer utmanande/kvalificerade arbetsuppgifterna som du utför, desto högre lön bör du ha – åtminstone enligt grundregeln. Fundera gärna kring hur du väl du uppfyller arbetsinstruktionen/arbetsbeskrivningen och ta med dig det till lönesamtalet.

4. Var tuff men samtidigt diplomatisk
Lönesamtalet är ett tillfälle då det gäller att vara både tuff och diplomatisk på samma gång. Du kommer ingen vart på att vara blygsam, men du kan heller inte vara för offensiv. Det är en tunn linje mellan de två sätten att närma sig intervjun, men du kan med fördel utgå från att vara bestämd när det gäller ditt löneanspråk men samtidigt lyssna på arbetsgivarens argumentation. En löneförhandling är ju just en förhandling.

5. Undersök eventuella löneförmåner
Det är inte alltid arbetsgivaren kan ge en högre lön i rena pengar. Orsakerna är för många för att gå in på här. Om du inte får din önskade lön eller åtminstone får upp din nuvarande lön ett par pinnhål kan du med fördel fråga (diplomatiskt!) om det finns andra förmåner du kan ta del av. Exempel är fler semesterdagar, mer flexibel arbetstid, utbildningar som du får betalda av företaget, tjänstebil, med mera.