Livet som daytrader

daytrading monitors

Vill du tjäna pengar på aktier så kanske livet som daytrader är något för dig. Yrket är mycket krävande, och har mängder med fördelar såväl som nackdelar. Här ska vi gå igenom lite kort hur livet som daytrader kan se ut.

Kortsiktiga affärer med skyhöga summor

Som professionell daytrader så hanterar du mycket stora summor pengar på daglig basis, allt ifrån 500 000 kronor upp till kanske 100 miljoner kronor. Själva yrket i sig innebär kortfattat att du gör kortsiktiga aktieaffärer, dvs köper och säljer aktier under dagen. Alla aktiepositioner säljs av innan börsen stänger för dagen.

Du kan vara dagshandlare antingen för dig själv, och handla med dina egna pengar. Eller så är du anställd av ett finansföretag, vilket då gör att kapitalet du rör dig med är avsevärt mycket större för att ge bättre resultat.

I Sverige ser vi en uppgång på antalet daytraders och det har gått uppåt sedan 2008. Idag är framförallt våra internetuppkopplingar snabbare, mer utbredda och mycket mer stabila. Detta gör att många väljer att jobba som daytraders hemifrån, något som är en dröm för många. I takt med att arbetsmarknaden blivit hårdare i Sverige så har detta lett till att allt fler strävar efter att få vara självständiga och jobba med något där de kan planera sina dagar fritt. Men jobbet som daytrader kräver mycket av dig som person, vilket gör att långt ifrån alla är lämpliga för det.

Ett krävande jobb med många fördelar

Det är inte helt utan anledning som väldigt många framgångsrika daytraders har en bakgrund inom sporten. En stark tävlingsinstinkt är nästan ett måste som daytrader. Likaså krävs en mycket hög grad av stresstålighet då det är mycket information som ska hanteras och behandlas på väldigt kort tid. Som daytrader så har du oftast flera datorskärmar framför dig där du får fortlöpande information om aktienyheter, orderstatistik, telegram och mängder av annan information som krävs för att kunna göra bra affärer i samma ögonblick som tillfälle ges.

En arbetsdag kan också variera extremt mycket humörmässigt, vilket säger sig självt då du ibland kan tjäna väldigt stora summor pengar likväl som du kan drabbas av stora ekonomiska förluster i dina aktieaffärer. Detta är en av anledningarna till att många säger att dagshandlare oftast har väldigt skiftande humör. Humörsvängningarna i sin tur gör det ganska viktigt att ha en förstående partner, då arbetsdagarna kan vara väldigt påfrestande.

Är du väldigt social som person och gillar att arbeta i team och interagera med människor i din yrkesroll? Då är inte daytrader något för dig. Om du däremot gillar att jobba själv och inte har problem med den grad av osäkerhet som yrket för med sig så kanske det passar just dig att jobba som daytrader.

DaytraderOsäkerheten som daytrader består ofta i att du inte har någon fast anställning, och yrkesrollen i sig har ett rykte om att vara instabilt rent ekonomiskt.

Ett tips för dig som tycker att detta låter intressant är att pröva på dagshandel med någon av de appar eller hemsidor som finns tillgängliga idag. På de flesta av dessa kan du pröva på handeln med låtsaspengar, vilket ändå kan ge dig en god uppfattning om hur daytrading kan se ut.