Spara smart på sparkonto

Spara smart

Även den som upplever sig vara utan pengar har faktiskt en möjlighet att spara några kronor här och där. Genom att ta små steg i sparandet kan sedan situationen inom kort bli sådan att ekonomin känns betydligt mer robust. Det gamla talesättet ”många bäckar små…” har verkligen relevans i ekonomiska spörsmål. Bestämmer du dig för att börja spara pengar är nästa steg sedan att se till att du får avkastning på dina sparmedel. Hur gör man då det på bästa sätt? Här är några tips när du ska välja sparkonto.

Risk och avkastning

Som du säkert vet är riksbankens reporänta negativ (-0,50% i skrivande stund). Det innebär att storbankerna inte betalar någon ränta på sina inlåningskonton. För att få ränta, det vill säga avkastning, på dina sparpengar ska du vända dig till nischbanker eller inlåningsföretag.

Nischbanker är sådana som har banktillstånd och är anslutna till den statliga insättningsgarantin. Hos dessa kan du hitta sparräntor på upp emot 1% på konton med fria uttag. Inlåningsföretag är inte anslutna till insättningsgarantin och de kan därmed erbjuda en betydligt högre ränta, ibland upp emot 10%. Samtidigt är risken i ett sådant sparande betydligt högre. Om bolaget skulle gå i konkurs är det inte säkert att du får ut dina pengar.

Om du vill börja spara är rekommendationen att du primärt väljer en eller två nischbanker med insättningsgaranti för att eventuellt krydda med ett mindre sparande hos ett inlåningsföretag.

Räntan kan räknas olika

Din avkastning på sparandet kommer in på ditt konto varje gång räntan ”kapitaliseras”. Det kan ske dag för dag, en gång per månad eller en gång per år. Om du får in räntan varje dag får du en större ränta på ränta-effekt, vilket är klart fördelaktigt.

Väljer du ett konto med periodvis kapitalisering ska du vara noga med att titta på vilket kontosaldo som räntan räknas på. En del aktörer räknar på det lägsta saldot under en viss period. Det är en klart ogynnsam lösning för dig.

Automatiska överföringar

Om du verkligen vill spara smart ska du se till att spara ofta. Det enklaste sättet att göra det är att göra automatiska överföringar till ett sparkonto. Förslagsvis kan du ställa in så att pengarna går iväg samma dag som lön eller ersättningar kommer in på ditt konto. På så sätt kan du bygga upp ett sparande sakta men säkert utan att behöva fundera så mycket kring det.

Lusläs reglerna kring uttag

Sist men inte minst är det viktigt att du har ett visst hum om vad som sker om du gör uttag från ditt konto. Binder du pengarna på kontot under en viss tid, till exempel ett år, kan du räkna med att din ränta kommer att justeras ned om du tar ut pengar. Om du har ett konto utan bindningstid är det viktigt att du undersöker hur policyn kring ”fria uttag” ser ut. Hos vissa aktörer har du nämligen bara ett par, tre fria uttag per år. Gör du fler än så får du normalt betala en uttagsavgift.