Tålamod kan göra alla till miljonärer

ekonomiskt oberoende

Du kan inte räkna med att turen ska leda dig till rikedom, inte heller att du genom att erhålla ett större arv blir miljonär. För de allra flesta krävs tålamod och långsiktighet för att uppnå en större förmögenhet.

Just tålamod är egentligen den enda egenskapen du behöver för att få ett rikare ekonomiskt liv och kanske till och med bli ekonomiskt oberoende. Hur mycket du kan sätta undan är givetvis av viss betydelse, likaså hur du väljer att spara och investera, men absolut viktigast är långsiktigheten.

Ränta på ränta – låt pengarna arbeta för dig

Genom tålamod och långsiktighet drar du maximal nytta av principen om ränta på ränta. Effekten av denna princip blir nämligen större ju längre tid som går eftersom du successivt får avkastning även på din intjänade ränta.

Exempel: Du har en klumpsumma på 10 000 kr att investera. Du placerar dessa pengar i en investering/ett sparande som ger dig 5% per år. Vid utgången av det första året har du 10 500 kr på kontot, varav 500 kr är ränta. Vid utgången av år 2 inkluderas dessa 500 kr i ränteberäkningen, vilket gör att du får 525 kr i avkastning. Om vi går lite längre framåt i tiden blir ränta på ränta-effekten ännu tydligare. År 10 får du 776 kr i ränta och år 20 får du 1263 kr i ränta.

Förutsättningen för att ränta på ränta-effekten ska ge dig så pass positiva resultat, är att du inte gör några uttag. Adderar du däremot ett månadssparande utnyttjar du principen maximalt.

Exempel: Du månadssparar 500 kr. I slutet av år 1 har du 16 661 kr på kontot, varav 661 kr i ränta. Vid utgången av år 2 är saldot 23 656 kr, varav 1656 kr är ränta. År 10 får du 4334 kr i ränta och år 20 får du 10 832 kr med ett slutligt saldo på 230 262 kr.

Investera brett och billigt

5 procent är, historiskt sett, en ganska låg siffra om du tittar på vad aktiemarknaden har avkastat de senaste decennierna. Det är fullt möjligt att du kan hitta investeringar som ger en högre avkastning. Samtidigt är det också viktigt att tänka på risker samt vad du faktiskt betalar för investeringarna. Målet bör vara att investera brett och billigt.

Att investera brett innebär att du inte lägger alla ägg i samma korg. En investering i ett bioteknikbolag kan ge många hundra procents avkastning på kort tid, men risken finns också att du förlorar stora delar av ditt kapital. Det givna tipset är att placera pengarna i en globalfond med exponering mot alla sorters företag i alla tänkbara branscher över hela världen. Ser du också till att månadsspara får du fördelen att du drabbas mindre allvarligt av de större ekonomiska kriser som dyker upp då och då.

Att investera billigt handlar om att betala så låga avgifter som möjligt. För att lyckas med det, är det en god idé att titta på indexfonder. Dessa följer index, till exempel DJ World Index, och förvaltningsavgiften per år är bara bråkdelen av vad de aktivt förvaltade fonderna tar ut.

Kan du bli miljonär?

Om du följer ovan tips har du alla chanser att bli miljonär, även om du börjar ditt sparande på ett mycket blygsamt vis.

Exempel: Du får 40 000 kr tillbaka från skatten och investerar pengarna i en global indexfond. Du sätter också upp ett månadssparande på 2000 kr. I genomsnitt får du 7% i avkastning. För enkelhetens skull säger vi att fonden inte tar ut några avgifter. Vi räknar heller inte med avkastningsskatt eller schablonskatt i ISK eller kapitalförsäkring.

Om du följer denna plan kommer du strax efter utgången av år 18 att ha över en miljon kronor på ditt konto.