Så här blir du en rabattjägare

rabatter

I USA, rabattkupongernas förlovade land, finns mycket pengar att spara på att klippa kuponger och leta efter rabatter. Det finns många tusentals personer som spenderar många timmar varje dag på att göra klipp inom allt från matvaror och förbrukningsvaror till diverse mindre livsnödvändiga saker. Lika stora möjligheter att göra klipp på kuponger och rabatter finns inte i Sverige. Vi har helt enkelt inte samma kultur kring sparande på dagliga inköp som i det stora landet i väster. Det finns emellertid goda chanser att spara en del pengar genom att hålla utkik efter rabatter och gratiserbjudanden både i vanliga butiker och på nätet. Här är några konkreta tips på hur du kan gå tillväga.

Samla poäng genom kundundersökningar

Genom att fylla i kundundersökningar kan du få antingen riktiga pengar på kontot, premier av olika slag, presentkort eller värdecheckar. Idag finns ett tiotal kundundersökningsföretag och paneler av olika slag som betalar dig för dina åsikter. Om du går med i ett par, tre stycken kan du, om du är flitig med att delta i undersökningar, få ganska stora belöningar för din tid. Timlönen blir givetvis inte som den blir på jobbet, men att fylla i undersökningar kan vara mer givande än att exempelvis slötitta på tv.

Betala med kreditkort

Kreditkort är först och främst ett sätt att skjuta på betalningar. De har dock också en annan fördel och det handlar om att de kan ge bonuspoäng och rabatter. Om du skaffar dig ett kreditkort som ger bonuspoäng för inköp kommer varje inköp att ge dig återbäring. Det gäller bara att du ser till att betala din faktura i rätt tid och i övrigt hantera kreditkortet som det kreditbärande intrument det är.

Googla rabattkoder

Många webbutiker på nätet använder sig av rabattkoder för att göra sina erbjudanden lite mer prisvärda alternativt exklusiva. Rabattkoder kan ge rabatt på enskilda varor, ett helt köp eller exempelvis fri frakt. Innan du gör ett köp på en viss webbplats, gör en snabb googling för att se om du inte kan hitta en rabattkod att använda.

Handla via återbäringssidor

Återbäringssidor är sådana som matchar konsumenter med webbutiker och ger konsumenterna återbäring på köp hos anslutna butiker. Återbäringen uppgår normalt till mellan 3-6% per köp och den betalas ut som riktiga pengar direkt till bankkontot.

Gå med i kundklubbar

Alla större kedjor för livsmedel, hobby, kläder och så vidare har kundklubbar. Det kan vara en god idé att bli medlem i ett större antal kundklubbar för att på så sätt kunna ta del av olika erbjudanden. Det är alltid gratis att vara med i en kundklubb och man förbinder sig aldrig att köpa något.

Att skaffa matkort hos kedjor som ICA och Coop kan vara särskilt lönsamt. För det första får man återbäring på sina faktiska inköp i butikerna. För det andra kan man ta del av rabatter på varor och tjänster inom en rad olika områden. Den som har ett ICA-kort får till exempel stora rabatter på resor och nöjen med jämna mellanrum.

Appar för erbjudanden

Mobilen kan givetvis vara en trogen partner i jakten på rabatter och låga priser. Den är till exempel oumbärlig när det gäller att jämföra priser på plats i fysiska butiker. Dessutom kan den användas som en slags central för erbjudanden via appar. En populär app för att spara på inköp är Wrapp. Denna app kopplas till ett eller flera bankkort/kreditkort och vissa inköp aktiverar rabatter av olika slag. Andra appar med ett liknande koncept är Tryme och Pressbyrån.