Spara genom en billigare resa

Spara pengar på ditt körande

För många av oss är bilkörandet en stor del av vardagen. Under 2015 körde svenskregistrerade personbilar drygt 6,5 miljarder mil enligt SCB. Den genomsnittliga körsträckan per bil ligger fortsättningsvis på drygt 1200 mil. Alla dessa mil kommer inte gratis. Bensin, service, försäkringar och lånekostnader. Att ha en bil är en dyr investering. Men det finns sätt som du kan dra ner på dina transportkostnader och förhoppningsvis lätta på budgeten.

Använd färre hjul

Den enklaste vägen till mindre tid bakom ratten och  därmed mindre slitage är såklart trottoaren. Många av oss använder bilen även till mindre sträckor. Att gå och cykla är möjligt i nästan alla väder och natur. Förutom att du sparar pengar på bensinkostnader och slitage är gång och cyklande de billigaste vägarna till en bättre hälsa. Något som är en billig investering med hög avkastning. Sverige är dock inte bara storstäder och platta ytor. Många svenskar bor på landsbygden och bor för lång bort för att gå och även ibland för att cykla. För dem finns det andra sätt att dra ner på bilkostnaderna.

Desto fler desto bättre

Bara för att det är en person som äger bilen betyder inte det att bara en person kan åka i den. Desto fler personer som sitter i en bil desto mer prisvärd är resan. Om alla passagerare hjälper till att betala för bensinen är det ännu bättre. Av liknande anledning är kollektivtrafik ett utmärkt alternativ till bilkörning. I många delar av kollektivtrafiken snabb, punktlig och billig, men aldrig alla tre samtidigt. Det är dock ett bra sätt för dig att dra ner på bilkörningen och spara pengar.

Välj rätt modell

En stor del av kostnaden för en bil är baserat på vilken modell bilen är. En stor bil är till exempel dyrare att underhålla än en liten bil. Särskilt i stan är en liten bil mycket mer fördelaktig. Dess storlek gör det lättare att ta sig runt och dess bensineffektivitet gör det inte lika dyrt att sitta i bilkö.

Är du ute efter en miljöbil kan du även få en miljöbilspremie om bilen släpper ut mindre än en viss mängd koldioxid per kilometer. Under 2018 kommer denna premie att stiga till 60 000 kr för de absolut miljövänligaste bilarna. Detta är något att ha i åtanke när man köper sin nästa bil.

Förutom den förhöja premien har regeringen beslutat att höja fordonskatten på de bilar som är de största miljöbovarna. De första tre åren kan en ny bilägare få betala upp till 8000 kr per år om deras bil släpper ut för mycket avgaser. Dessa beslut är en del av regeringen initiativ för att få Sverige till att bli världens miljövänligaste land. Som det verkar nu kommer elbilar och liknande snart bli billigare än vanliga bensinbilar.

Tänk på försäkringen

Trafikförsäkring är obligatoriskt för alla bilar och beroende på din demografi kan kostnaden variera starkt. Om du är en ung kille i centrala Stockholm med sin första bil som har massor med hästkrafter betalar du nog den största försäkringspremien av dem alla. Premien baseras på allt från vart du bor, ålder, kön, arbete och såklart vilken sorts bil du har. Dessa är saker du måste tänkta på när du köper en bil. Prata med ditt försäkringsbolag om vad du kan göra för att sänka dina försäkringskostnader.