Extrapengar som student

kvinna med idé om extrajobb

Semestertiderna är förbi, och hösten står för dörren. Många svenskar har under sommaren dragit på sig större utgifter än planerat och vissa även skulder. Då är det bra att få ett litet extra tillskott i kassan för att få privatekonomin i balans. Det finns många sätt att göra detta, och här ska vi fokusera på enklare former av extrajobb som kan ge dig det där lilla extra som kan behövas för att få ekonomin på fötter igen efter semestertider.

Dubbla jobb – ett alternativ

Om du studerar på heltid eller arbetar heltid så kan det kännas svårt att få tid till att ha ett extrajobb. I grund och botten handlar det till största del om hur mycket du prioriterar din fritid i relation till värdet av en extra inkomstkälla. Det kan kännas övermäktigt att ha ett extra jobb på sidan om din ordinarie sysselsättning, men faktum är att det finns många alternativ som inte inkräktar alltför mycket på din fritid. Dessa extrainkomster går till och med i vissa fall att se som nästintill passiva inkomster, vilket ju givetvis är det perfekta sättet att tjäna extrapengar.

Till att börja med så måste du sätta upp ett mål. Hur mycket extrapengar vill du tjäna, inom rimliga gränser? Och hur mycket av din tid är du villig att lägga ner på ett extrajobb?

Till viss del behöver du givetvis alltid engagera dig i ett extrajobb, men du kan till stor del styra hur mycket du vill arbeta. Det som även är värt att ha i åtanke är att det finns mängder av extrajobb som du kan utföra på distans, dvs hemifrån eller från valfri plats.

För många kan det vara smidigt att låna pengar för att komma på fötter efter en eventuellt ekonomiskt påfrestande sommar. Det är absolut inget negativt i det, men man bör alltid vara medveten om att även ett litet lån blir en påfrestning på ekonomin och kan bli en stor belastning om återbetalningen inte sköts. Det bästa är givetvis alltid att tjäna pengar istället så att det är dina ”egna pengar”.

5 Tips på extrainkomster

Testa läkemedel. Kan låta väldigt riskabelt, men det är strängt reglerat och välövervakat om du väljer att delta i en testperiod för något läkemedelsföretag.

Dela reklam. Genererar inte ett överflöd av pengar, men ett litet tillskott blir det. Och bonusen med att dela reklam är att du får motion på köpet. Kan vara ett trevligt extrajobb att göra några timmar på morgonen innan ditt ordinarie arbete eller på kvällen efter en lång arbetsdag.

Blogga. Miljontals världen över bloggar idag. Och även om själva bloggandet i sig inte genererar pengar så kan du tjäna allt ifrån några kronor till många tusenlappar på din blogg beroende på trafik och popularitet. Annonser och affiliatelänkar på din blogg blir till en passiv extrainkomst.

Skriv content. Det finns idag mängder av företag som anställer frilansskribenter, och även sidor på nätet där du enkelt kan hitta projekt för frilansskribenter. Du kan skriva om allt ifrån nätcasinon, tekniska artiklar till hemsidematerial. Och du väljer helt fritt när och varifrån du skriver så länge deadlinen hålls.

Mystery shopping. En mycket rolig och till viss del passiv inkomst. Passa på att kombinera din shoppingrunda med lite mystery shopping. Syftet är i stort sett att pröva kundservicen hos bilförsäljare, livsmedel, skönhetsprodukter med mera. Du får ett förutbestämt inköpsställe där du sedan enligt direktiv ska handla specifika varor eller tjänster. Du får ersättning för dina utlägg samt lön.

Slutsats

Det finns mängder av möjligheter att tjäna extrapengar, och bara du sätter gränserna för hur mycket tid och engagemang du vill lägga ner. Var kreativ och tro inte att det inte finns ett extrajobb som passar dig. Oavsett vad du arbetar med i vanliga fall, eller om du studerar heltid så finns det extrainkomster att ta del av utan att offra varenda ledig sekund.