8 tips för en bättre ekonomi i höst

tips-ekonomi-host

Har hushållskassan drabbats av en baksmälla efter sommarens utsvävningar? Kostade semestern lite för mycket? Var du tvungen att låna till resor och äventyr? Hopar räkningarna upp sig? Har du många utgifter inför barnens skolstart? Augusti är, precis som januari, en månad som kan vara lite kärv för många och en del kan till och med stå helt utan pengar med ganska många dagar kvar till nästa inkomst.

För att klara av augusti, och för att sedan kunna återgå till en mer ordnad och trygg ekonomi under hösten och vintern, finns en del tips att använda sig av. Vissa handlar om sunt förnuft, men är samtidigt sådana som är lätta att glömma bort, medan andra kanske känns helt nya. Här är våra 8 bästa tips för en bättre ekonomi i höst.

Tips på sparande

1. Matlåda
Det finns inget annat spartips som ger en sådan stor och omedelbar besparing som att ta med matlåda till jobbet/skolan. En lunch ute kan kosta upp emot 100 kr medan matlådan förmodligen bara kostar en bråkdel av den summan.

2. Sälj av onödiga saker
Detta tips är långt ifrån nytt, men det förtjänar alltid en plats på en topplista över tips för en bättre ekonomi. Du har förmodligen en mängd prylar, kläder och annat hemma som du inte behöver. Säljer du dem får någon annan nytta av dem samtidigt som du får en slant.

3. Utnyttja rea, rabatter och erbjudanden
För de saker du måste köpa, se till att du får det bästa möjliga priset. Utnyttja reor, rabatter och erbjudanden oavsett vad det handlar om.

4. Skjut upp köp
Det viktigaste tipset av alla är kanske att skjuta upp alla köp som inte är absolut nödvändiga. Det kan eventuellt bli en lite tråkig inledning på hösten, men din ekonomi kommer att tacka dig när det lackar mot jul.

5. Cykla eller gå
Att åka bil kostar mycket pengar och vill du se till att snabbt kunna spara in några hundralappar kan du ställa bilen i ett par dagar eller en vecka. Cykla eller gå i stället!

Rensa upp i ekonomin

6. Gör en budget och använd appar för koll
Augusti/september är en utmärkt tid att göra en budget för resterande månader på året. Du har i dina kontoutdrag facit för hur året har sett ut hittills, och utifrån det kan du lägga upp en plan för dina utgifter. När budgeten är klar kan du med fördel använda en app som exempelvis populära Tink för att följa upp hur det går.

7. Säg upp abonnemang
Normalhushållet har minst ett par, tre abonnemang av olika slag som inte handlar om mobiltelefoni eller bredband. Det kan handla om dagstidningen, prenumerationer på månadsmagasin, TV-abonnemang, Spotify, med mera. Det är klokt att fundera lite kring nyttan av varje abonnemang jämfört med vad det kostar att ha det. Säg upp (eller frys, om det är möjligt) abonnemang som inte är absolut nödvändiga.

Möjligheten att låna

8. Om du måste låna
Ibland räcker inte pengarna även om du gör ditt yttersta, och då kan det vara en idé att ta ett lån. Om du behöver låna pengar bör du jämföra noga för att hitta det billigaste. Allra billigast blir det självklart om du hittar ett smslån utan ränta. Det finns faktiskt sådana och vid en akut pengabrist är de självklart att föredra.