Spara enkelt utan att snåla – 3 enkla tips

spara pengar tips

De flesta tips som handlar om att få mer pengar genom sparande kretsar kring minskad konsumtion. Idén är att helt enkelt att hålla nere på utgifterna genom att köpa färre saker och/eller köpa till lägre priser. Att spara behöver dock inte handla om att vara extra sparsam. Det går att få mer pengar över även genom andra metoder.

I korthet handlar sparande utan att snåla om att konsumera smartare. Det handlar då både om den löpande konsumtionen (mat, livsstil, med mera) och finansiella tjänster. Här är tre tips att använda för att spara utan att snåla. Utnyttjar du dessa behöver du inte göra avkall på något i din livsstil samtidigt som du kan spara mycket. Det gäller helt enkelt att finkamma ekonomin efter onödiga utgifter.

1. Slopa allt vad avgifter heter

Du betalar förmodligen en del för ditt bankkonto. Om du kikar på ditt kontoutdrag kan du hitta uppgifter som ”månadsavgift betalningar”, ”avgift MasterCard” eller liknande en gång i månaden. Summan kan vara på allt mellan 30 – 100 kr. Detta är pengar du enkelt kan spara in genom att byta till en nischbank. De flesta nischbanker har helt slopat avgifter och kan till och med ge dig lite ränta på dina innestående pengar.

Om du vill utnyttja detta tips maximalt, bör du inte nöja dig med att kapa ovan avgifter. Du kan även kika närmare på vad du betalar (i onödan) för eventuella kapitalförsäkringar och investeringssparkonton samt om du betalar årsavgifter för kreditkort. Normalt kommer dessa kostnader inte med någon som helst fördel för dig, så att stryka dem ger inga negativa konsekvenser.

2. Byt långivare

Det är många som betalar räntor och amorteringar på bolån och privatlån månad efter månad utan att tänka mer på saken. Det finns dock stora pengar att spara på att jämföra lån och eventuellt byta långivare.

Antalet långivare inom både privatlån och bolån blir ständigt fler och fler. Ju fler aktörer som finns på marknaden, desto större konkurrens uppstår automatiskt, och det kan du använda till din fördel. Det finns garanterat en långivare som kan ge dig ett bättre ”pris” på ditt lån och om du då byter kommer du att spara på räntan. Om du vill utnyttja denna möjlighet kan du med fördel ta kontakt med en låneförmedlare. En sådan aktör gör i princip hela jobbet med att jämföra räntor, ta in erbjudanden, med mera, åt dig. Din enda uppgift blir att välja det erbjudande du vill ta del av.

För bolån kan du spara många tusenlappar per år bara genom att byta långivare. Det är förmodligen det enklaste sättet att snabbt säkra mer pengar i hushållet. Det enda du behöver tänka på är att du bara kan flytta rörliga bolån utan extra kostnad. Att flytta bundna bolån innebär en kostnad i form av så kallad ränteskillnadsersättning.

3. Köp och sälj

Det har aldrig varit enklare att köpa och sälja begagnade saker. Köp- och säljgrupper på Facebook, det sociala nätverkets egna Marketplace, Tradera, Blocket – den så kallade cirkulära ekonomin går varm just nu. Du kan spara mycket på att utnyttja de möjligheter som står till buds på bästa sätt samtidigt som det inte behöver ta så mycket tid i anspråk. De största besparingarna kanske kan göras vad gäller kläder och sportutrustning för barnen, men det finns pengar att spara även inom andra områden.